Badovinac nezadovoljan Mandićevim odgovorom o direktorima Mladosti: Nije dovoljan natječaj, treba se držati zakona i morala

Nakon što je od gradonačelnika javno tražio pojašnjenja o izboru sadašnjeg i prethodnog direktora Mladosti, Nikola Badovinac je Damiru Mandiću uputio novi dopis i poručio: Nije dovoljan natječaj, treba se držati zakona i morala!

Taj njegov dopis je odgovor na Mandićev odgovor o natječajima za izbor direktora Mladosti.

U njemu navodi:

– Prije svega se želim zahvaliti na zadnjem dostavljenom odgovoru, ali nažalost dobiveni odgovor i dalje nije potpun.

Dana 06.12.2017. važeći uvjet, kojeg je kandidat za mjesto direktora Trgovačkog društva Mladost d.o.o. morao ispuniti, bio je sljedeći:

da ima visoku stručnu spremu – VII stupanj obrazovanja (magistar struke ili stručni specijalist), društvenog ili prirodnog smjera, ili višu stručnu spremu – VI stupanj obrazovanja (sveučilišni prvostupnik ili stručni prvostupnik) društvenog ili prirodnog smjera.

Predlažem da pročitate Izjavu o osnivanju društva. Istraživao sam Izjave od 2007. godine pa na ovamo i ustanovio da je traženi smjer stručne spreme identičan sve do danas. Jednostavno je za shvatiti što piše unutra pa preporučam da izdvojite malo vremena i da pročitate.

Gospodin Tomislav Polić, dipl. ing. stroj., izabran je na funkciju direktora iako nije zadovoljavao uvjet o smjeru obrazovanja.

Zašto natječaj nije ponovljen i zašto je tako postupljeno iako imenovani direktor nije imao važeće uvjete? Molim da mi navedete članove Nadzornog odbora koji su mimo važećih propisa izabrali gospodina Tomislava Polića, dipl. ing. stroj. za direktora društva.

U svome odgovoru ste naveli da je gospodin Tomislav Polić, dipl. ing. stroj. bio jedini kandidat za mjesto direktora društva. Dakle, ako se ne prijavi nitko sa traženim uvjetima, odabrali bi i NKV radnika jer je jedina prijava? Smatrate li da je to u redu?

Spomenut ću Vam i da je moja prijava na natječaj za direktora tvrtke Mladost d.o.o. razmatrana od strane Nadzornog odbora, jer su je članovi smatrali važećom, a to ste i sami izjavili u obraćanju medijima.

Upitna je stručnost izabranih članova Nadzornog odbora. Mogao bi sada govoriti i u množini i razmišljati o svim izabranim članovima Nadzornih odbora u ostalim gradskim tvrtkama. Isto tako, izražavam sumnju u stručnost članova Gradskog vijeća koji iste te članove i biraju. Preporučam da pomnije birate svoje kadrove.

Smatrate li da su trenutno važeći sastav Nadzorni odbor tvrtke Mladost d.o.o., a i onaj prošli, kompetentni raditi svoj posao?

Treba napomenuti da je uz članove Nadzornog odbora vjerovatno bio i prisutan tajnik/tajnica koji je vjerovatno pravnik. Kako to da pravnik nije uočio nepravilnost u izboru? Molim da mi više ne docirate Zakon o trgovačkim društvima i Izjave o osnivanju jer ispada neozbilnjo da ja koji nisam pravnik bolje poznajem zakon od onih koji bi to trebali znati.

Uvjeti su uvijek bili precizirani, bar na papiru. Što je to točno trebalo biti precizirano u samom natječaju kada se ne poštuje uvjet koji se krivo provodi i kojim obmanjujete građane?

Stojite li iza takvih izbora? Stojite li iza imenovanja Tomislava Polića, dipl. ing. stroj. za direktora društva?

Argumentriano mi dokažite da je bio opravdan odabir osobe tehničkog smjera.

U zadnjem odlomku svojeg odgovora ste naveli:

“Sukladno vašem upitu u svezi potrebne stručne spreme kao uvjeta za imenovanje direktora smatramo da je potrebno uvjete za imenovanje direktora dodatno precizirati, a prema trenutnim pravnim propisima i unijeti u tekst izjave o osnivanju trgovačkog društva mladost d.o.o.”

Ovom izjavom ste priznali da se zakon i pravila nisu poštivala. To ste mogli puno prije i na puno bezbolniji način riješiti.

Jedino ispravno što od Vas očekujem je sljedeće:

– podnijeti prijavu nadležnim službama zbog nezakonitog izbora Tomislava Polića, dipl. ing. stroj. za direktora društva Mladost d.o.o., a za što je odgovoran tadašnji saziv Nadzornog odbora

– poništiti zadnji natječaj za direktora društva Mladost d.o.o. zbog ne odbacivanja kandidature Nikole Badovinca jer nije zadovoljavao uvjet natječaja

– smijeniti trenutni Nadzorni odbor tvrtke Mladost d.o.o. te tražiti namirenje štete koju su svojim lošim radom nanijeli ugledu Grada i tvrte Mladost d.o.o.

I jedan mali bonus:

Postoji još jedan HDZ-ov direktor gradske tvrtke čiji izbor je problematičan, ali pod još čudnijim okolnostima. O njemu ću pisati u nekom sljedećem dopisu pa očekujem od Vas kao gradonačelnika da se prirpemite za konkretne odgovore iza kojih ćete stajati, a ne kao u ovome slučaju izbjegavati odgovor te izbjegavati prizanti da su se provodile nezakonite radnje.

Nije potrebno i dovoljno objaviti javni natječaj nego se držati pri izboru slova zakona, morala i etike.

Ako je sve transparentno onda treba i priznati transparentno gafove jer javni natjecaj bez poštovanja uvjeta nema smisla, poručio je Badovinac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest