Poplave top tema na Gradskom vijeću – Karlovac jedini veliki grad u Hrvatskoj koji nije branjen od voda

U kreativnom zanosu, kako je to ocijenio predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić, karlovački vijećnici danas su Aktualni sat uspjeli produžiti na dva, posvetivši ga ponajviše, očekivano, poplavama.

Sezonu je otvorio Predrag Pavlačić (HSS), pitavši u kojoj su fazi pregovori Grada s Hrvatskim vodama i u kojem se smjeru kreće obrana od poplava.

Odgovarajući mu, dogradonačelnik Dubravko Delić kazao je da se rješenja trenutno rade na tri razine: hitnoj, završetak nasipa, projektnoj te studiji izvodljivosti cjelokupnog sustava obrane od poplave, koji uključuje sve aspekte sustava, koji bi mogao zaživjeti za 10-ak godina.

– Sve što je odrađeno, napravljeno i zaštićeno i u ovoj poplavi, odradio je Karlovac svojim snagama, lokalna zajednica, vatrogasci su morali slagati nasipe… Mislim da su jedini krivac u tome svemu Hrvatske vode koje ne odrađuju ono što trebaju na ovom terenu, a znamo koliko svi zajedno odvajamo za različite naknade, kazao je Pavlačić.

Poplave se dotaknuo i Davorin Andrijašević (SDP), te Davor Petračić (nezavisni), koji je ustvrdio da se kod nas i dalje radi obrnuto: najprije se gradi, a onda rade studije, odnosno, “bitnOdgovor je kratak i jasan: projekt je dobar za Gornje Mekušje i obranu od poplave pročistača kao mikrosegmente, a stvorio je probleme na lijevoj obali Korane i Kupi nizvodno jer nitko na makrorazini razmišljao. Poučen time, želim da mi Hrvatske vode simuliraju kada će i što graditi, kakve će to imati posljedice. Zašto? Jer se hrvatska zbilja nije promijenila ni milimetra! I postoji mogućnost da se izgradi prva stvar koja dobije građevinsku dozvolu, a možda bi ona u izgradnji trebala biti treća. Ako na greškama bolno učimo, ‘ajmo jednom griješiti, poručio je Jelić. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest