Kombiniraj i kreni! Pod ovim geslom od nedjelje obilježavamo Europski tjedan mobilnosti

Od nedjelje počinje Europski tjedan mobilnosti pod geslom Mix&Move/ Kombiniraj i kreni. Događanja vezana uz tjedan mobilnosti su organizirana u suradnji sa Savezom udruga osoba s invaliditetom i Policijskom upravom. Ova manifesatcija će  trajati od nedjelje, 16. rujna do 22. rujna.

-Želimo potaknuti sve građane, i odrasle i djecu da pri svom kretanju kombiniraju alternativne načine prijevoza, a da se ne koriste samo automobilima. Naime postoje bicikli, električni romobili i pješčenje, koje je najzdraviji način kretanja od svih. Ovime želimo potaknuti sve da do posla dolaze pješice, biciklima, da ne koriste automobile, kazala je voditeljica Renata Kučan.

Savez udruga s invaliditetom putem Europskog tjedna mobilnosti želi promicati razne edukativne aktivnosti, a jedna od njih je i edukativno-informativna šetnja, koju će provoditi animatori s djecom karlovačkih vrtića pod nazivom Nino te vodi Karlovcu. Na ulazu u Promenadu, kod sklupture Žabe 22. rujna organizirat će se zajedničko vježbanje građana i osoba s invaliditetom, kako bi se svi zajedno družili.

Karlovački savez udruga s invaliditetom ove je godine izdao edukativnu slikovnicu, koja govori o slavnim karlovačkim osobama i važnim institucija u Karlovcu.

U okviru tjedna mobilnosti Udruga invalida provodi i svoju kapmanju Za pokret, koja se organizira zajedno u suradnji sa Savezom društva distrifičara. Kampanju i više informacija o Udruzi moći ćete vidjeti na njihovom štadndu, gdje će vam volonteri rado dati više informacija.

-Ondje ćemo dijeliti promotivne letke, ali isto tako ćemo se potruditi osvijestiti građanima kako je kretanje mobilnost jedno od osnovnih ljudskih prava, koje imaju i osobe s invaliditetom. Kada kažemo kretanje mobilnost za osobe s invaliditetom, to je prvenstveno naglasak na osobe s težim vrstama invaliditeta, poput neuromuskluranih bolesti, kazala je iz Udruge Gordana Jurčević.

Kao što je već spomenuto i Policijska uprava Karlovac je jedan od organizatora ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti. Prije samog tjedna karlovački policajci započeli su aktivno s preventivnom akcijom Poštujte naše znakove, kojom zajedno s pripadnicima gradske prometne jedinice mladeži paze na sigurnost školaraca.

-Mi ćemo kroz Europski tjedna mobilnosti biti uključeni u utorak, kada ćemo vlastitim primjerom, izložbenim tehničkim primjercima i prometnim znakovima pokušati dočarati sve opasnosti koje djecu vrebaju u prometu. Osmislit ćemo i poligone, gdje će na praktičan način biti prikazani primjeri u praksi, kazao je načelnik Davor Boljkovac.

KAportal. hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest