ŽUC jedva krpa kraj s krajem – Kozjan apelirao na sve, “bez obzira na boje” da više ne smanjuju sredstva

Opasnih klizišta sve više - nema novca za sanaciju

Najava smanjenja koje će županijske uprave za ceste dobivati od stanica za tehnički pregled je direktan udar na sigurnost prometa jer to su sredstva koja direktno ulažemo u prometnice. Kad bi se dogodilo to 10-postotno smanjenje, ŽUC Karlovačke županije izgubila bi oko tri milijuna kuna, što su za nas značajna sredstva. Unazad tri godine, svake godine odlukom Vlade dobivamo 8 milijuna kuna manje i to je s ovom godinom 24 milijuna.

Smanjenjem novca od stanica za registraciju, koja su prije bila 31 milijun, a sada 29 i nešto, to će značiti 30 milijuna kuna koje nam je netko uzeo, koje nemamo! Da ih imamo, ne bismo pričali sada o tome kako sanirati klizišta, most u Tomašnici, pojedine dionice cesta.

Izjavio je to ravnatelj ŽUC-a Boris Kozjan, zvijezda županijskog “Aktualca” jer su upravo za njega vijećnici imali najviše pitanja, odgovarajući Ivanu Krznarića (HDZ) o najavi Vlade o smanjenju naknada za ceste na motorna vozila.

– Kako ćete financirati obnovu cesta? Često ste ponavljali da ne raspolažete sredstvima za normalno održavanje prometnica, o modernizaciji da ne govorimo, a svjedoci smo i klizišta za koja su potrebna velika sredstva. Što ova najava znači za ŽUC, zanimalo je Krznarića.

Kozjan je, zahvalivši mu u dva navarata na tom pitanju, podsjetio da već od Hrvatskih cesta dobivaju manje novca iz naknade za goriva, te iz godine u godinu imaju sve manje novca, od kojeg 95 posto ulažu u prometnice.

– Ako se dogodi i ovo smanjenje, zaista ne znam kako ću odgovarati na vaša pitanja i biti neodgovoran jer sam već počeo prekršajne prijave dobivati, vući se po sudu odgovarajući za štete koje su pretrpjeli građani jer su udarili u rupu na cesti i sl. Doći ćemo u situaciju da nećemo moći održavati normalan promet na prometnicima! Apeliram na sve, bez obzira na boje, da ne idu u smanjenje naknada za ceste jer vas uvjeravam da nećemo moći u narednom periodu održavati naše prometnice. Četiri – pet županijskih uprava u zemlji koje imaju velike proračune ne osjete puno kad izgube 10 milijuna kuna, ali kad ih mi izgubimo, za nas je to strašno. Nastojim i nastojat ću dok god budem na ovom mjestu da se izjednači izno, a ne da mi dobivamo 25.000 kuna po kilometru ceste, a neki 60.000 ili 70.000 kuna, rekao je Kozjan.

Odgovarajući Stjepanu Mikulandriću o mostu u Tomašnici, kazao je da ga godinama pokušavaju sanirati, a nakon zadnje poplave je u takvom stanju da je preventivno zatvoren za promet. Iako od 120 mostova u županiji nije u prioritetu, njegov popravak će početi 15.lipnja, a možda i prije obzirom da su za sanaciju dobili 360.000 kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest