Karlovac ove godine dobiva i Dječje vijeće – vijećnike biraju škole, a oni gradonačelnika i zamjenika

Iako, premda im se to nije događalo često, dječje ponašanje ni “velikim” gradskim vijećnicima nije strano, pravo Dječje vijeće Karlovac će dobiti ove godine.

Odluku o njegovu osnivanju Gradsko vijeće donijelo je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici, a zaživjeti bi trebalo najkasnije do jeseni. Do 15. listopada, naime, vijećnike trebaju izabrati karlovačke škole, nakon čega slijedi i konstituirajuća sjednica Dječjeg vijeća. U njemu će biti učenici od 4. do 7. razreda, a na dvogodišnji mandat biraju ih njihovi vršnjaci te učnici 8. razreda, koji izbore u biračkim odborima provode.

Nakon izbora, slijedi konstituirajuća sjednica Dječjeg vijeća, koje iz svojih redova bira i dječjeg gradonačelnika i njegovog zamjenika. Gradonačelnik saziva sjednice i njima predsjedava, Vijeće se sastaje prema potrebi, a najmanje jedanput u tri mjeseca.

Inače Dječjem vijeću, između ostalog, posao će biti aktivno sudjelovanje djece u javnom životu na području grada, uočavanje stanja i potreba djece u sredini u kojoj žive, javno iznošenje mišljenja i prijedloga, skrb o unapređenju i zaštiti čovjekova okoliša, briga o iskazanim potrebama djece u području kulture, tjelesne kulture i sporta, zalaganje za donošenje odluka, programa i drugih mjera u tijelima Grada Karlovca za unapređenje položaja djece u društvu itd.

Dječje vijeće Karlovac do sada nije imao, ali je prije 10 godina osnovana Dječja županijska skupština, prva takva u Hrvatskoj. Prvi karlovački dječji župan bio je Adrijan Cvitković, no njegov mandat, a i rad Skupštine prestao je nekako i s istekom mandat tadašnjeg župana Ivice Horvata.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest