Žamboki poručio da je ulaganje u energetsku učinkovitost strateška investicija; Jelić uvjeren da Karlovac ide najboljim putem

-Mislim da na povećanje energetske učinkovitosti gledamo kao na stratešku investiciju i to je put koji nas očekuje u budućnosti. Siguran sam da ćemo uz partnerski odnos nas na državnoj razini, jedinica regionalne i lokalne samouprave, vlasnika, suvlasnika zgrada, upravitelja… i širenje svijesti o tome da su mjere energetske učinkovitosti važne za naš život uspjeti zgrade – privatne, višestambene, javne učiniti boljim, kvalitetnijim i ugodnijim za život, rekao je u Karlovcu pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki na današnjoj Konferenciji o mogućnostima primjene mjera energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije.

Žamboki je podsjetio da je za program Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora od 2014. do 2020.  predviđen 531 milijun eura, njime je obuhvaćeno zgradarstvo,  javna rasvjeta i uvođenje pametnih mreža, te  toplinarstvo na koje se odnosi 80 milijuna eura.

– U Karlovcu postoji centralni toplinski sustav koji vapi za energetskom obnovom, a koji bi mogao biti ogledni primjer u ovom dijelu Europe na koji način rješavati grijanje s jedne strane, s druge uvođenje obnovljivih izvora na proizvodnoj strani i s treće energetska obnova višestambenih zgrada, a Operativni program konkurentnosti i kohezije upravo ide prema tom integralnom pristupu. Međutim, Karlovac je “ispao” jer su u Ministarstvu regionalnog razvoja podvukli crtu za gradove koji imaju do 50.000 stanovnika. Mislimo da je to bilo pogrešno i borimo se da to promijenimo i imamo obećanja za reviziju programa, napomenuo je Žamboki.

Gradonačelnik Damir Jelić, naglasivši kako se proteklih godina znatno promijenila svijest o energetskoj učinkovitosti, je podsjetio da u Karlovcu postoje ljudski resursi, krucijalni projekt obnove vrelovoda i da je grad Institut Hrvoje Požar odredio, uz Vukovar, kao drugu referentnu točku za geotermalne izvore, a to znači da nas čeka otvaranje prostora koji može dovesti do značajnih promjena u Karlovcu kojih možda i nismo svjesni.

– Kada se sve to sabere, stvarno su otvorena vrata da idemo najboljim putem naprijed, uz sva ona nastojanja na energetskoj učinkovitosti za obiteljske kuće i zgradarstvo, napomenuo je Jelić.

Konferencija se održava u okviru Tjedna održivog razvoja grada Karlovca, kojim je sutra predviđen Dan e-mobilnosti. Od 10 do 13 sati na Gradskoj tržnici će primjere dobre prakse predstaviti Grad Karlovac, Karlovačka županija, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i tvrtka Čistoća d.o.o., te tom prigodom građanima dijeliti promidžbeni materijal na temu energetske učinkovitosti i e-mobilnosti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest