Još šest karlovačkih zgrada ugrađuje razdjelnike i kalorimetre uz pomoć Grada – Vjeruju da će ubrzo osjetiti uštede

– Povisili smo malo pričuvu, od Grada dobili 50.000 kuna, podignut ćemo još kredit i ugraditi kalorimetre. Stajat će nas to oko 230.000 kuna, ali će se na duže vrijeme isplatiti. Oni ulazi koji su ih ugradili lani, već ove godine imaju po 200 kuna mjesečno manje račune pa se i nas svih 17 odlučilo na ugradnju, kazao je Stjepan Badovinac, predstavnik stanara u Krležinoj 25, za današnjeg potpisivanja ugovora s Gradom o sufinanciranju ugradnje kalorimetara i razdjelnika topline.

Natječajem su odabrane četiri zgrade, odnosno, ulazi u njima, u kojima će biti ugrađeni kalorimteri, što će Grad poduprijeti s 267.000 kuna, te dvije, u kojima će uz pomoć gradskih 101.300 kuna biti ugrađeni razdjelnici.

– Ova disiplina u korištenju toplinske energije kojoj su se građani okrenuli pokazala je opravdanost i donijela uštede. Pravi izazov za sve nas je energetska obnova zgrada kojoj se treba okrenuti, kazala je pročelnica Martina Furdek Hajdin, napomenuvši da se i u Gradskoj toplani bilježe ukupne uštede do 35 posto.

Da Grad kontinuirano vodi brigu o energetskoj učinkovitosti, sufinanciranjem nekih od mjera u višestambenim i obiteljskim kućama, ali i obnovom i gradnjom zgrada u svom vlasništvu po pravilima energetske učinkovitosti, podsjetila je pročelnica Andreja Navijalić, a gradonačelnik Damir Jelić napomenuo da je karlovački program sufinanciranja ugradnje kalorimetara i razdjelnika jedinstven u zemlji.

– Ne samo jer smo prvi krenuli. Kod razdjelnika nismo zaostajali, dapače, a za kalorimetre sam i u Fondu objašnjavao da bi i oni morali linije otvoriti jer je to još jedan korak dalje. Zadovoljan sam što sve ovo daje rezultate, izjavio je Jelić i dodao da “možete očekivati od Damira Mandića da će i svi programi biti nastavljeni”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest