12. IKA predstavlja 61 inovaciju, među njima i one koje su zaradile milijune dolara – izložba otvorena do utorka

– Prošlu je izložbu vidjelo više od 1.000 posjetitelja, a nadamo se da će ovu i više jer eksponati su vrlo vrijedni, neki su izvozom u ’15 zaradili više od 50 milijuna dolara. Mogu vidjeti nove izloške, nove tehnologije, koje su već dobile ili će dobiti svjetske medalje, dakle, ne moraju u Ženevu ili Nürnberg, mogu ih vidjeti u Karlovcu. Ovo je prilika i za poduzetnike, što se malo u Hrvatskoj koristi, da dođu i izaberu izložak kompatibilan s njihovom proizvodnjom i tako ne samo zadrže nego i povećaju broj zaposlenih, poručio je s današnje pressice predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Marko Bubaš, najavljujući 12. IKA-u.

Izložba inovacija, što ju Udruga i HGK Župnijska komora Karlovac organiziraju svake druge godine, ovaj će put biti od 30. svibnja do 2. lipnja u Tehničkoj školi Karlovac, a moći će se razgledati od 9 do 18 sati. Međunarodna je jer će svoje inovacije predstaviti, uz županijske inovatore, njihovi kolege iz Zagreba i Zagrebačke, Međimurske, Primorsko-goranske i Istarske županije, te Unsko-sanskog kantona iz BiH i slovenske Bele krajine.

– Prijavljen je 61 izložak koji predstavlja 126 autora. Njih 40 posto su mladi, kojima se medalje dodjeljuju po posebnim kriterijima. Ocjenjivački sud je vrlo kompetentan, s velikim iskustvom, dva magistra i jedan doktor znanosti, strojarske, elektrotehničke i kemičarske struke. Nagrađeno će biti do 40 posto izložaka medaljama IKA-e, a nekoliko će ih nagraditi i Udruga inovatora Hrvatske, najavio je Bubaš, napomenuvši da je županijska Udruga inovatora najbrojnija i najuspješnija u Hrvatskoj, čemu je doprinjela i suradnja sa Županijskom komorom, na čiju je inicijativu i osnovana.

Predsjednik Komore Zlatko Kuzman, napomenuvši da se inventivnost, uz znanje i iskustvo, smatra najbogatijim resursom, kazao je da je IKA prilika da inovatori pokažu što rade, ali i da se promovira inventivni rad i inovatorstvo.

– Ono u našoj županiji daje odlične rezultate; procjena je da je više od 3.000 radnih mjesta otvoreno baš zahvaljujući inovacijama. Nadamo se da će se ove inovacije komercijalizirati, ali i da će nadahnuti neke da se ohrabre i počnu baviti inovativnim radom, poručio je Kuzman.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest