Karlovački antifašisti u ilegali – anonimno odali počast Herti Turzi i drugim partizanima strijeljanim 1941. godine

Antifašisti iz Karlovca danas su u tišini odali počast strijeljanim karlovačkim ilegalcima antifašistima, među kojima je bila i karlovačka heroina Herta Turza – priopćili su sami antifašisti.

Koliko je ta njihova tišina bila glasna svjedoči i činjenica da je e-mail s fotografijama s događaja nepotpisan i anoniman te se ne navodi ime nijednog od njih koji su odali počast.

– Ruža za Hertu, položena je uz zapaljenu svijeću na zajedničkom grobu

na Židovskom groblju i u parku ispred Osnovne škole na Baniji, na postolju gdje je nekad bila spomen bista Herte Turze, po kojoj se zvala škola. Ustaške vlasti 6.i 7. kolovoza 1941. godine, strijeljale su 12 karlovačkih antifašista, poslije diverzije na dalekovodu Ozalj-Karlovac, između Drežnika i Hrnetića koju su izveli karlovački ilegalci 3. srpnja 1941. god. (Holjevac, Slobodan Matijević, Slavko Klobučar i Josip Željeznjak) – kažu anonimni antifašisti, dodajući kako je Herta Turza pogubljena 7. kolovoza 1941. godine od strane ustaških vlasti, iako je imala samo 22 godine jer je pisala antifašističke parole po Karlovcu.

– Po njoj se zove jedna ulica na Dubovcu, nadamo se da joj gradske vlasti neće promijeniti ime – napominju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest