Žitnu lađu Karlovčani neće tako skoro vidjeti – plovi kod Siska, u Karlovcu ne postoje pristaništa, čekaju se dozvole

Gdje je nestala žitna lađa? Ovo se, naime, pitaju brojni Karlovčani koji su proteklih par godina u medijima pratili pompozno najavljen projekt izgradnje tradicijske žitne lađe kakve su rijekom Kupom plovile do 20-ih godina prošlog stoljeća.

Kako saznaje KAportal, replika žitne lađe uspješno je porinuta u rijeku početkom godine, no nalazi se u Sisku i po svemu sudeći, tako skoro neće doploviti do Karlovca.

– Žitna lađa je plovna ali još nemamo sve potrebne dozvole za plovidbu, nedostaju nam neki atesti pa se još vrše ispitivanja i baždarenja, rekao nam je Ivo Padežanin iz udruge Zvono uz Kupu, koja je vodila cijeli projekt, od ideje do izgradnje, a u konačnici i turističke valorizacije ovog, po mnogočemu jedinstvenog plovila.

– Lađa je dovršena i registrirana, ali smo tražili europski certifikat za mogućnost plovidbe po europskim rijekama, za što su potrebni posebni atesti. U Sisku će ploviti već ovo ljeto, a u Karlovac će doći tek kad se ispune potrebni uvjeti. Tamo niti nema pristaništa, rekao je Padežanin. Dodaje kako se pak intenzivno radi da i Karlovac uđe u plovnu rutu, ali da to ovisi i o fondovima EU, ministarstvima, a pravda se kako su udruga i nemaju svoja sredstva. U kontaktu su, kaže, s karlovačkom gradskom upravom, a u pripremi su i novi projekti vezani za rijeku Kupu.

A do tada kako izgleda žitna lađa koja plovi u vodama oko Siska, možete pogledati u prilogu RTL-a…

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/96867/provozali-smo-se-zitnom-ladjom-novom-turistickom-atrakcijom-na-sisackom-i-karlovackom-podrucju/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest