AKTUALNO

KAretrovizor: Kino nostalgija - kako smo ih u Karlovcu zatvarali jedno za drugim i (p)ostali grad bez kina

KAretrovizor: Kino nostalgija - kako smo ih u Karlovcu zatvarali
jedno za drugim i (p)ostali grad bez kina

Zvuči poput neslane šale, ali da, Plaški, valjda najsiromašnija općina u Karlovačkoj županiji ima pravo kino, a njegovom bogatom središtu Karlovcu ga valjda i dalje ne treba. Dapače, kino u Plaški je opremljeno 3D digitalnom opremom i u vizualno – zvučnom smislu na razini je najmodernijih kina u Hrvatskoj. Lijepa je to od prošle jeseni vijest za Plaščane i okolicu, a loša za Karlovac gdje političari na vlasti s vremena na vrijeme - kad im je zgodno i kad predizborne aktivnosti to zahtijevaju - nabace onako nonšalantno neku novu lokaciju i nadu karlovačkim ljubiteljima kino ugođaja da zbog gledanja filmova na velikom platnu više neće morati potezati do Zagreba. Bilo ih je već nekoliko u posljednjih nekoliko godina i sve su se pokazale kao neodgovorne političarske laži na koje smo već oguglali. Posljednja kino nada u nizu je odluka Grada da kupi kino Edison. Prije manje od dvije godine predstavljen je plan o uređenju zgrade i zadržavanju osnovne namjene s dvije moderne dvorane za gledanje filmova, jedno od dvjestotinjak sjedala i jednu manju s pedesetak. Priča zvuči lijepo, ali ideja je i dalje na čekanju jer je riječ o investiciji vrijednoj oko 20 milijuna kuna koje Karlovac nema što je krasan izgovor za daljnje nečinjenje.

U vremenima prije VHS-a, DVD-a Blu-raya, online filmova i kućnih kina s ogromnim LCD ekranima kino je u Karlovcu bilo mjesto za bijeg od grube stvarnosti, prozor u svijet i dašak slobode s obzirom da je prijeratni kino program bio izrazito šarolik i liberalan za jednu nedemokratsku zemlju. Nije ni čudo što se za kino karte često čekalo u redovima i da se broj prodanih karata u karlovačkim kinima na godišnjoj razini mjerio stotinama tisuća. Druga su bila vremena, moglo bi se lakonski zaključiti. I za knjigu su bila druga vremena, i za daske koje život znače, pa i dalje imamo knjižnicu i kazalište. Kino i dalje nemamo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz nekog razloga, kina smo se kao manje vrijednih i tržišno vrednovanih rješavali jednim za drugim. U jednom trenutku bilo ih je čak četiri ako uz „Baniju“, „Luxor“ i „Edison“ računamo i ono na Švarči. Ovom prilikom iz starih novina prenosimo svojevrsni in memoriam kinu „Luxor“ dugogodišnjeg filmskog kritičara Karlovačkog tjednika Mladena Skukana.

„Zar kino Luxor postaje disco-club“, Karlovački tjednik, 17. siječnja 1991.

Da bi dvorana kina „Luxor“ uskoro trebala postati disco club, informacija je koju smo ovih dana mogli naći u novinama ili slučajno u prolazu čuti od građana, a koja je mnoge iznenadila.

Iznenadila prije svega zato pošto je poznato da je za poznavaoce filma u Karlovcu oduvijek „Luxor“ bilo prvo kino, makar retrospektivno gledajući sve ove godine unatrag ovo simpatično dubovačko kino nalazilo se u sjeni „Edisona“ i „Banije“ zasluživši prema svojim standardima i programu sigurno prvo mjesto. Neslužbeno dvorana „Luxora“ oduvijek je među Karlovčanima uživala epitet umjetničkog kina u kome su se prikazivali filmovi za publiku razvijena filmskog ukusa. Prostrana dvorana, prekrasan veliki cinemascope ekran, profinjen program, ljetna pozornica samo su neki od elemenata na kojima mu itekako mogu pozavidjeti »dvorane „Edisona“ „Banije“, a i lokacija u centru grada čine magičnu moć privlačnosti ovog kina u kojeg sve do danas dolaze mnogi poklonici sedme umjetnosti. Sve navedene osobine odgovaraju jednoj solidnoj kino dvorani.

Sada kada je došlo vrijeme da spašavamo što je ostalo od umjetnosti i tradicije i jačamo kulturu više nego ikada ranije nije ugodno slušati deplasirana priče o pretvorbi kulturne tradicije predratnog kina „Luxor“ u disco club koji bi s vremenom mogao postati i gostionica. Film ili sinteza svih umjetnosti u Evropi i SAD-u u posljednjih desetak godina sve više vraća publiku u kino dvorane gdje kinematografi doživljavaju pravu renesansu.

Legalizacijom videa ta će pojava sve više biti prisutnija i kod nas. Ne treba daleko ići, dovoljno je spomenuti obnovljena zagrebačka kina „Grič“ i „Studio“ namijenjena prvenstveno filmovima izrazito svjetske art reputacije, a prisutnost i pažnja sedmoj umjetnosti i u Zagrebu sve je veća.

U svakom slučaju karlovačkoj mladeži potreban je plesnjak većih dimenzija. Zašto za te svrhe ne bi možda moglo poslužiti napušteno kino „Jugoturbine“ na Švarči. Bio je ovo upit i prijedlog potaknut možda iz bojazni da Karlovčani ne bi olako izgubili voljena kino „Luxor“.

Vjerujemo da će i mjerodavne strukture grada učiniti sve da bi se uz tradiciju kazališne zgrade „Zorin doma“ sačuvala i tradicija kino-dvorane „Luxor“.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!