AKTUALNO

"Dani Georgija Para" - Karlovac se slavnog redatelja prisjetio predstavama, promocijama i otkrivanjem spomen-biste u kazalištu

Gradsko kazalište Zorin dom ovog je vikenda bilo u znaku velikog hrvatskog kazališnog redatelja i djelatnika, Georgija Para, u čiju su čast, a uz prvu obljetnicu njegove smrti, održani "Dani Georgija Para".

Manifestacija je počela predstavljanjem knjige Nina Škrabe "Dobri čovjek Bažulek - Georgiju Paru u spomen", nakon čega su posjetitelji mogli još jednom pogledati predstavu "Dobri čovjek Bažulek", posljednju koju je slavni redatelj režirao, svega nekoliko mjeseci prije smrti u 85. godini života. Karlovac (u kojem je završio osnovnu školu i Gimnaziju) i Zorin dom tako su bili prvi i posljednji korak jedne velike redateljske karijere, jer u karlovačkom kazalištu 1956. godine režirao je i svoju prvu predstavu - "Pepeljugu".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom karijere Paro je režirao više od 150 predstava diljem Hrvatske (Karlovac, Zagreb, Dubrovnik, Split, Osijek, Rijeka), ali i u inozemstvu, posebno u SAD-u, gdje je i predavao na tamošnjim sveučilištima. Bio je umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara te novosadskog Sterijinog pozorja, a 10 godina obnašao je i dužnost intendanta HNK u Zagrebu. Dobitnik je nebrojenih nagrada i priznanja, između ostalog najviše kulturne nagrade u zemlji - Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Drugog dana manifestacije, u subotnju večer, predstavljena je knjiga "Kazalište i pedagogija" Vladimira Krušića, a potom je odigrana jedna od najpopularnijih predstava Dramskog studija Zorin doma - "Jaje" u režiji Sanje Hrnjak, predstava koja je imala čast otvoriti Međunarodni ljetni festival djece u Šibeniku prošle godine.

Završni čin manifestacije bilo je otkrivanje spomen-biste slavnom redatelju u foajeu karlovačkog kazališta.

KAportal.hr


Reci što misliš!