AKTUALNO

Karlovčani još čekaju kino, Mandić tvrdi: Ne odustajemo od projekta Edison - nije sporna realizacija, samo je pitanje vremena

Karlovčani još čekaju kino, Mandić tvrdi: Ne odustajemo od projekta
Edison - nije sporna realizacija, samo je pitanje vremena

Kino Edison je rana svih politika u Karlovcu, od 90-ih naovamo, ali mi ćemo ju riješiti!

Poručio je to gradonačelnik Damir Mandić sa sjednice Gradskog vijeća, odgovarajući Bori Mrkalju (HDZ) u kojoj je fazi otvaranje vrata Kina Edison?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije Mandić tako rekao, ali u početnoj jer "papiri" su spremni, ali ne i novac za realizaciju projekta. No, napomenuo je da Karlovcu parcijalna rješenja za kino više ne trebaju i podsjetio na kronologiju posljednjih nekoliko godina.

- Kad smo krenuli u tu priču Edisona, pripremili smo projektnu dokumentaciju, ishođena je građevinska dozvola za rekonstrukciju, odnosno, obnovu, a u tom trenutku bila je mogućnost otvaranja natječaja Kulturna baština u svrhu turizma, za koji smo pripremili projekt u koji je uključen i Edison, te Stari grad Dubovac i Gradski muzej. Kada je taj EU natječaj bio objavljen, Kino Edison nije bilo u vlasništvu Grada, u međuvremenu ga je Grad kupio i sad je samo dilema, oko toga se možda i nećemo složiti, hoćemo li tražiti neko parcijalno rješenje pa da imamo kino ili ćemo rješavati problem u cjelini? Mi smo proteklih godina pokušavali na raznorazne načine s Kino klubom i nekim drugim zainteresiranim pojedincima biti podrška da ipak imamo kino predstave u gradu i realno, to se pokazalo u jednom dijelu kvalitetno, u jednom malo manje kvalitetno, ali smo svjesni da nekakvog pravog, kvalitetnog rješenja osim Kina Edison nema. Moj stav je tu jednostavan: ne trebaju nam više parcijalna rješenja, ne trebamo više sami sebe zavaravati nekakvim polovičnim rješenjima da imamo kino kad ga nemamo, kazao je Mandić.

Grad stoga namjerava realizirati projekt Edison, za koji je procijenjeno da će stajati oko 21 milijun kuna. Po idejnom rješenju iz 2017. kultni karlovački prostor trebao bi imati 2.000 umjesto 1.700 kvadrata, dvije kino dvorane, u kojima će biti i predstave i koncerti, potkrovlje s izložbenim prostorom, suvenirnicom, knjižarom, ugrađeno dizalo i vanjsko stepenište, atrij s balkonom i stupovima u izvornom obliku, te kafić u prizemlju. Do potrebnog novca za realizaciju Grad priželjkuje doći iz EU sredstava.

- Ostajemo kod projekta Edisona. Ako narednih mjeseci taj natječaj ne izađe van, Kino Edison je u akcijskom planu ITU mehanizma i mi ćemo ga kroz ITU mehanizam riješiti, to više nije sporno, samo je pitanje vremena, naglasio je Mandić.

Kazao je i da su u kontaktu s Markom Pekićem koji je organizira kino predstave u Domu HV-a, no kako je najam prostora poskupio, nastoje u razgovorima s MORH-om, čije je to vlasništvo, odnosno Pleterom, "učiniti tu cijenu prihvatljivijom da i taj vid podržimo, da se neke kino predstave ipak mogu odvijati u Karlovcu".

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!