AKTUALNO

KAretrovizor: I to je bilo moguće u Karlovcu; plemeniti pojam slobode nije uspio preživjeti „demokratske“ promjene na popisu karlovačkih ulica

KAretrovizor: I to je bilo moguće u Karlovcu; plemeniti pojam
slobode nije uspio preživjeti „demokratske“ promjene na popisu
karlovačkih ulica

Kao što smo na ovom mjestu već pisali, Karlovac je od 1990. naovamo uglavnom pratio hrvatsku pomodnost mijenjanja imena ulica i trgova. U početku, oprezno i s mjerom, da bi s vremenom karlovačka politika sve manje marila za nijanse. Naime, kad je ujesen 1990. promijenjeno ime središnjem trgu u Zvijezdi iz Trg maršala Tita u Trg bana Josipa Jelačića, karlovački HDZ na vlasti je Tita samo preselio u novi dio grada imenovavši njegovim imenom, prezimenom i nadimkom poljanu između gradske tržnice i zgrade suda.

Moralo se i bilo je oportuno, Tuđman nije dao ni riječ na Tita, zapravo, pravilno je vagao sve njegove dobre i loše strane i do smrti branio tezu da su njegove dobre strane dominantne nad onim lošima. Tu je bio i Josip Boljkovac, još jedan „objektivni“ titoist kojeg se pitalo i kojeg se bojalo, iako ga je Titov režim u jednom razdoblju proganjao, baš kao i Tuđmana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Evo, za deset dana bit će 20 godina kako nema Tuđmana, nema ni Boljkovca, pa nema više ni Tita u javnom prostoru, čovjek je u procesu revizije povijesti Tuđmanovih sljedbenika postao oličenje zla, a njegova ostavština dežurni krivac za sve loše što nam se događa od kad smo samostalni: od činjenice da smo od države s najvišim standardom od tranzicijskih zemalja zaglibili na dnu s Bugarskom i što su nam političari korumpiraniji nego ikad.

U mijenjanju imena ulica i trgova, Karlovac je, dakle, i po pitanju vraćanja bana Jelačića i po pitanju brisanja Tita bio gotovo sinkroniziran s metropolom, no u slučaju Franje Tuđmana lokalna politika nije morala čekati nikoga, pa je 2001. godine, punih pet godina prije Zagreba prvog hrvatskog predsjednika stavila na popis svojih trgova i ulica. Tuđman je umro krajem 1999. pa je ispunjen standard da se živim vlastodršcima nazivaju ulice samo u diktaturama, a karlovačkom HDZ-u se te 2001. i žurilo jer su se bližili lokalni izbori i čekala je ih sudbina HDZ-a na državnoj razini.

Naime, tad su prvi i zadnji put izgubili izbore u Karlovcu. Kao što se vidi u nastavku, odluka nije prošla lako ni iz prve, iz nekog razloga HDZ je htio konsenzus oko ovog pitanja s oporbom, ali je na kraju HDZ proveo svoju volju. Problem je bio očit. O opravdanosti skidanja niza imena koja su s uglova ulica koja su novom sustavu postala nepoćudna, nevažna ili čak odiozna, može se raspravljati . U raspravi o nečijem liku i djelu uvijek će biti argumenta „za“ i „protiv“. Ali, skidati s popisa ulica pojam „slobode“ je teška blasfemija, bez obzira tumačili je kroz prizmu grčke filozofije, novovjekovne misli Descartesa, Rousseaua, Hegela…pa i Marxa, sve do suvremenih liberalističkih i neoliberalističkih shvaćanja slobode.

Sloboda je, bez obzira na nijanse, jedna, ideološki neutralna. Za slobodu se ne vežu mračne stvari, samo one plemenite. Ime Franje Tuđmana na nekoj od ulica ili karlovačkih trgova neupitno je, ali Perivoj slobode je mogao i morao preživjeti „demokratske“ promjene.

„Politička pragmatika“, Karlovački tjednik, 04. siječnja 2001.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća trebala je biti donijeta odluka o imenovanju, odnosno preimenovanju jedne ulice odnosno trga po imenu dr. Franje Tuđmana. Tako bi Karlovac, konačno, kao i većina gradova u Hrvatskoj dobio trg ili ulicu s imenom prvog hrvatskog predsjednika.

Trebalo se to dogoditi krajem prošle godine, međutim, poslije vrlo duge rasprave vijećnici HDZ-a i oporbe dogovorili su se da se točka skine s dnevnog reda! Naime, Odbor za imenovanje ulica i trgova predložio je da Perivoj slobode bude preimenovan u Šetalište dr. Franje Tuđmana, što je klub HDZ-a podržao, ali ne i oporba.

Ne ulazeći previše u detalje rasprave, činjenica je da se u konačnici uopće nije dalo zaključiti zbog čega HDZ nije ustrajao u prijedlogu koji je zdušno podržavao. Dakle, ili je oporba imala jake argumente pa je poljuljala HDZ-ovo stajalište, ili je sam HDZ posustao.

Naime, ne bi bilo ni prvi ni zadnji put da je HDZ iskoristio svoju većinu u Gradskom vijeću. Ovako, na sljedećoj sjednici bit će interesantno čuti bolji prijedlog, dostojan imena prvog hrvatskog predsjednika, a još interesantnije ako HDZ iskoristi svoju glasačku mašinu za isti prijedlog – Šetalište dr. Franje Tuđmana. A možda odluka o „šetalištu“ bude donesena jednoglasno.

Pripremio Tihomir Ivka

 


Reci što misliš!