AKTUALNO

KAretrovizor: Ljeto kad je ubijao Zember - kako je jedna sjekirica obogatila rječnik karlovačkog slenga

KAretrovizor: Ljeto kad je ubijao Zember - kako je jedna sjekirica
obogatila rječnik karlovačkog slenga

Prije nekih sedam godina Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ objavila je zanimljivu knjižicu pod nazivom »Rječnik karlovačkog urbanog plemena“ autorice Morane Rožman, inače poznatije kao vlasnice Paviljona Katzler koji svojim decentnim mini izložbama u izlogu podsjeća Karlovčane na bolju karlovačku prošlost. Nabrojano je tamo dosta zanimljivih riječi, manje ili više tipičnih (samo) za Karlovac. Zanimljivo, u nizu tih slikovitih pojmova, nije se našla „zemberica“,riječ koja se u dijelu karlovačkog urbanog puka zadržao s razlogom i ostao podsjetnikom na zločin o kojem je dugo

početkom osamdesetih prošlog stoljeća brujao cijeli Karlovac. „Zemberica“ je sjekira manje veličine, ono što se inače u ovim krajevima nazivalo „baltica“, a dobila je „karlovački“ nadimak  po Tihomiru Zemberu, mladiću koji je bez očita razloga u ljeto 1981. ubio poznati stari karlovački bračni par Fišer u njihovom stanu nasred Korza. Doduše, iz teksta u nastavku ne može se bez sumnje tvrditi čime je zločin počinjen, je li „tupi predmet“ i „hladno oružje“ sjekirica ili nešto drugo, no nije ni važno. Ako je i bila riječ o nekoj palici, Karlovčanima to nije bilo dovoljno dramatično. I tako smo dobili „zembericu“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zember je brzo razotkriven, uhapšen i stavljen iza rešetaka. Sva sreća, jer da nije Karlovac bi se i dalje tresao u strahu iz očitog razloga. Naime, Zember je očito bio serijski ubojica u nastajanju. Prilikom ispitivanja priznao je da je četiri mjeseca prije ubojstva Fišerovih u haustoru u Radićevoj u po bijela dana ubio ložača u bolnici na Švarči Slavka Malinara s kojim je taj dan pio i koji mu se – kako je rekao u izjavi „istražnim organima“ – „u jednom trenutku učinio kao da je životinja“. U njegovom slučaju nije se poslužio sjekiricom nego nožem, i tadašnja milicija je do njegovog priznanja tapkala u mraku oko rješavanja tog zločina bez vidljivog motiva.

O tome što se nakon pritvaranja dogodilo sa Zemberom čitajte slijedeći tjedan...

„Ubojstvo bez razloga!?“, Karlovački tjednik, 03. rujna 1981.

Nakon svega tri dana, brzom i efikasnom akcijomradnici karlovačkog OSUP-a uspjeli su razriješiti nezapamćen zločin – ubojstvo bračnog para Fišer. Zbog osnovane sumnje da je počinio to ubojstvo pritvoren je Tihomir Zember (20), zaposlen u tvornici „Velebit“ kao skladišni radnik.

Ubojstvo je počinjeno u stanu doktora Oskara (80) i Otilije Fišer (75) na Zrinskom trguu pretprošli ponedjeljak između 18 i 30 i 19 sati. Dosadašnja istraga pokazala je on tog dana došao u poslijepodnevnim satima kako bi se sa starcima dogovorio oko cijepanja i nošenja drva, jer je to i ranije radio s još jednim Karlovčaninom. No, pošto ovaj nije došao na razgovor Zember je napustio stan. Predvečer oko 18 sati ponovno je došao, razgovarao o poslu, bio poslužen u kuhinji s kavom i cigaretama. Iznenada, kada je Otilija Fišer ustal i okrenula mu leđa, mladić ju je napao i počeo udarati tupim predmetom po glavi. Privučen bukom, doktor Fišer otvorio je vrata sobe u kojoj je gledao televiziju. Zember je nasrnuo i na njega i redali su se udarci. Prema rekonstrukciji ubojstva, on je žrtvama udarce zadavao naizmjenično, sve dok starci nisu izdahnuli. Istražnim organima ispričao je sve detalje, pa čak i dijalog u kuhinji. Nakon ubojstva odbacio je u kadu hladno oružje umotano u plastičnu vrećicu iz koje ga nije vadio ni za vrijeme izvršenja ubojstva, te napustio mjesto stravičnog zločina.

Ubojstvo je otkriveno tek sutradan oko podne kada su vatrogasci ušli u stan i zatekli leševe ubijenih. Radnici karlovačkog OSUP-a odmah su počeli istragu, a pomoć u tome pružili su im stručnjaci RSUP-a Hrvatske.

Zanimljivo je da u stanu ubojica gotovo ništa nije dirao, sve je bilo na svom mjestu, ali su neki detalji ukazivali da je počinitelj od ranije poznat ubijenima. U danonoćnoj istrazi nizali su se detalji i krug se zatvorio. Odmah nakon hapšenja Tihomir Zember je priznao zločin, ali nije znao pravi odgovor zašto je to učinio, čini se bezrazložno, iako su gradom kružile kojekakve priče.

U stvari i ovoga se puta pokazalo se koliko Karlovčani lako nasjedaju raznoraznim „istinama“, kako ih i sami ispredaju. Možda je tome razlog i to što su bračni drugovi Fišer bili poznati i izuzetno cijenjeni u Karlovcu, ali ostaje pitanje do kud bi došle glasine da radnici OSUP-a nisu tako brzo riješili slučaj. To svjedoči i činjenica da se u petak takoreći nije moglo proći Korzom u vrijeme kada je u toku bila rekonstrukcija ubojstva na mjestu zločina.

Tihomir Zember počinio je dosad više krivičnih djela i poznat je organima sigurnosti. Na žalost, čini se da je kruna njegove kriminalne djelatnosti zločin koji je uzbudio Karlovac.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!