AKTUALNO

Još nije sve gotovo? Grad pokušava s investitorom postići dogovor oko buduće hidroelektrane na Koranskom slapu

Još nije sve gotovo? Grad pokušava s investitorom postići dogovor
oko buduće hidroelektrane na Koranskom slapu
Mjesto na kojem se predviđa gradnja male hidroelektrane

Grad još pregovara s investitorom MHE na Koranskom slapu, koji ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, i pokušava pronaći rješenje prihvatljivo svima.

Odgovorio je tako gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući Davoru Petračiću na pitanje je li Grad potpisao ugovor s investitorom, pregovara li i što će njime potpisati.

Razgovori jesu nastavljeni, uključeni su u njih i konzervatori, no konačan dogovor još nije postignut.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Što se tiče mini hidroelektrane, imamo situaciju da moramo uskladiti prirodnu, kulturnu baštinu koju poštujemo, ali i činjenicu da je čovjek došao s građevinskom dozvolom. Neću biti taj koji će oštetiti ovaj grad i platiti 15 ili 20 milijuna za odštetu! Po tom pitanju očekujem jednak stav svih. Ne odričući da radite preformans. Ali očekujem da radite u interesu grada! Prozivate me, govorim: Dajte stanite jer čovjek ima papir!, a onda ćete za 5 god reći: Gle ovog majmuna, što je napravio, oštetio grad za 20 milijuna! Nemojte to raditi. To je pitanje odgovornosti i prema Gradu i svemu. Naš stav je da se pokušavamo s investitorom dogovoriti, razgovaramo, nismo s njihove strane još dobili nikakvu odbijenicu, ali moj interes je i zaštiti proračun Grada Karlovca. 2015. je izdana građevinska, pravomoćna je, po zakonima i tu mi izbora puno nemamo. Je li vrijeme za iskorak s njihove strane, naše strane? Je, kazao je Mandić.

Petračić je uzvratio da Mandić, iako od početka ne dirigira svime, mora sve dovesti do kraja, te da su performansom htjeli pokazati da je predviđena zgrada neprimjerena tom mjestu.

- Prvo Hanželu će biti zid od 4 - 5 metara, s terase se neće vidjeti ništa. Ali i gradski interes je da tamo ostane vidikovac. To je trebala biti investicija Grada ili hotela za njegove potrebe za strujom, ali ne u sezoni kupanja. Morate ugovor dovesti do prihvatljivog nivoa za Grad, tako da mu ne ide na štetu. Po GUP-u i nije trebala biti izdana građevinska jer je područje za turističke namjene, a ovo je za energetske pa vam je dozvola, ne znam je li izdao Grad ili država, pravno upitna. Tu ima dosta dilema i mogućnosti i upravo se tu trebate iskazati da pregovarate i u tome dođete do optimalnog rješenja. A to bi trebao shvatiti investitor, rekao je Petračić.

Mandić je ustvrdio kako ne vjerujee da bi se građevinska dozvola izdala, a da je u suprotnosti s GUP-om.

- Drago mi je da ste spomenuli g. Hanžela, kao vlasnik hotela vjerojatno u tom cijelom kolopletu ima svoje mišljenje. Govorite o zaštićenom prostoru gdje imamo situaciju da došli do konzervatora, ja sam sastanak odradio, odnosno, element HEP-a čija bi građevina trebala biti. Prilično je kompleksna situacija. Ne mogu reći da će se riješiti ovako ili onako. Rekao sam smjer u kojem idemo. Vjerujem da će sve zainteresirane strane zaista biti raspoložive, poručio je Mandić.

KAportal.hr


Reci što misliš!