AKTUALNO

Skupo plaćamo saniranje posljedica "genijalnog" projekta HE Lešće - devastiran i slap u Lišnici, ugrožena vodoopskrba?

Skupo plaćamo saniranje posljedica
Rijeka Dobra - foto Google Map

Erozija obala rijeke Dobre koju je prouzročio "genijalni" projekt gradnje Hidroelektrane Lešće i zauvijek nepovratno promijenio ovu rijeku sada zahtijeva intervencije, naravno izuzetno skupe i kompleksne.

Izgleda da su uzaludno ekolozi i zaštitari prirode upozoravali što bi se moglo dogoditi, jer to do političara nije dopiralo. Podsjetimo, KAportal je prije nekoliko dana pisao o pokušaju saniranja posljedica erozije obale u Grdunu nastale zbog utjecaja HE Lešće, dok nas je Ekološko društvo Pan obavijestilo o još jednom projektu, čak i mnogo većem i kako kažu, upitnijem od ovog u Grdunu.

Uništeni kameni slap

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, na Donjoj Dobri u Lišnici na području Općine Netretić uništen je slap - kameni prag pa je potrebna njegova sanacija kao i sanacija lijeve i desne obale uzvodno i nizvodno uz izvedbu zidića, stuba i šetnica. Panovci nam kažu da je prije nekoliko dana završena javna rasprava za o ovom, vrlo upitnom projektu a koji je samo jedan u nizu "jer sad svi skupa zbrajamo štete i plaćamo to".

Završena je i Studija o utjecaju rada HE Lešće gdje se, kažu u Panu, "fino vide sve blagodati hidroelektrane na Dobri". Studiju možete pogledati OVDJE...

Zanimljiv je podatak da je utjecaj hidroelektrane u Lešću čak ugrozio vodoopskrbu Duge Rese. Nedavno smo pisali o vodoistražnim radovima u Novigradu na Dobri kako bi se pronašli izvori pitke vode, a građani više ne bi opskrbljivali vodom iz rijeke.

Ugroza vodozahvata?

- Postojeći kameni prag na rijeci Dobri oštećen je djelovanjem energije vode i čestih promjena vodnog režima rijeke kao posljedica rada HE Lešće, pri čemu su nastale opasne erozije obala u neposrednoj blizini vodozahvata u Novigradu na Dobri iz kojega se pitkom vodom snabdijeva stanovništvo Duge Rese, a postojeća je pregrada praktički uništena djelovanjem vode, navodi se u elaboratu zahvata u Lišnici. Kako se dodaje, pao je nivo gornje vode, što predstavlja ugrozu rada vodozahvata.

U Panu smatraju kako je za ovaj projekt nužno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš te da elaborat ima brojne nedostatke koje valja ispraviti.

KAportal.hr


Reci što misliš!