AKTUALNO

Ipak se može! Općina Netretić snizila cijene zbrinjavanja komunalnog otpada za 20 do 40 posto

Ipak se može! Općina Netretić snizila cijene zbrinjavanja
komunalnog otpada za 20 do 40 posto

U vrijeme kad obični građani, osobito oni s niskim mjesečnim primanjima, teško spajaju kraj s krajem i jedva podmiruju mjesečne režije, a već se najavljuje povećanje cijena električne energije i osnovnih prehrambenih artikala, smanjenje cijena odvoza otpada u općini Netretić zvuči gotovo nestvarno.

No, kako nam je potvrdio načelnik općine Marijan Peretić, cijene odvoza otpada doista su smanjenje prosječno za 20 do 40 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pojeftinile usluge

Usluge odvoza komunalnog otpada znatno su pojeftinile, ali su postale i pravičnije. Usluge odvoza komunalnog otpada na našem području obavlja tvrtka Miltrans iz Oroslavlja.

Na natječaju smo dobili ponudu s kojom nismo bili zadovoljni, jer istu cijenu trebali su plaćati korisnici koju su imali svoje posude za otpad kao i oni koji koriste zajedničke posude odnosno kontejnere. Tu je riječ o kućanstvima do kojih kamion ne može dolaziti pa smeće odnose znatno dalje od svojih kuća u zajedničke kontejnere.

- Nakon razgovora postigli smo dogovor kojima su korisnici koji imaju rješenja Centara za socijalnu skrb potpuno oslobođeni plaćanja, a staračka domaćinstva s niskim prihodima kojih nažalost na našem području ima dosta, plaćat će 35 kuna umjesto dosadašnjih 55 kuna. Cijene su u vidu pomoći gospodarstvenicima koji koriste velike kontejnere također smanjenje za 20 do 30 posto, a od mjeseca rujna i svi ostali korisnici koji ne pripadaju u ni jednu od navedenih kategorija, mjesečno će umjesto dosadašnjih 71 kune plaćati 59 ili 51 kunu za zbrinjavanje otpada, ovisno koriste li zajednički kontejner ili imaju vlastitu posudu za komunalni otpad , kaže nam Marijan Peretić, načelnik Općine Netretić. Pojašnjava kako su do smanjenja cijena došli i zato što u sustavu nisu imali evidentirano gotovo polovinu korisnika.

Veći broj korisnika, manje cijene

Imamo ugovor s koncesionarom Miltransom na pet godina, a sad smo na polovini tog vremena i uspjeli smo postići čvrsti ugovor da će ove smanjenje cijene takve biti i u narednom periodu. Naime, naslijedili smo takav sustav u čijim evidencijama je bilo ispod pedeset posto korisnika, pa smo tijekom protekle dvije godine napravili temeljitu analizu i broj korisnika znatno povećali, sada imamo ukupno 1.100 korisnika, a to nam je onda omogućilo i pregovore s davateljem usluga i postizanje nižih cijena za sve naše mještane - zaključio je načelnik Peretić te dodao kako se nada da će niže cijene potaknuti mještane na savjesno odlaganje otpada, a time i smanjiti zagađenje okoliša.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!