AKTUALNO

Mladi karlovački pjesnik Tomislav Augustinčić dobitnik Gorana za mlade pjesnike, pohvala 17-godišnjoj Mariji Skočibušić

Mladi karlovački pjesnik Tomislav Augustinčić dobitnik Gorana za
mlade pjesnike, pohvala 17-godišnjoj Mariji Skočibušić

Mladi karlovački pjesnik Tomislav Augustinčić dobitnik je najprestižnije hrvatske pjesničke nagrade za mlade autore, Gorana za mlade pjesnike!

Da se nagrada uruči 28-godišnjem Karlovčaninu, školovanom etnologu i antropologu, odlučila je komisija u sastavu Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić. Njegov rukopis “Ipak, zora” proglašen je najboljim od 47 pristiglih. Pohvaljeni su rukopisi Patrika Gregureca i još jedne Karlovčanke, Marije Skočibušić.

“‘Ovdje neće biti čuda, samo pozoran rad’ – ponovivši u dvjema pjesmama ovu tvrdnju, Augustinčić u svojem pobjedničkom rukopisu kao da upućuje na proces koji je doveo do teksta koji čitamo. Doista, jedna od ključnih osobina ovoga rukopisa i jest metodičnost koja je evidentno rezultat promišljenog pjesničkoga rada, ali i istančanog senzibiliteta. Vidljivo je to i na razini kompozicije knjige i na razini lirskoga stila odnosno teme. Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga traumatskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji – ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog ‘pojmovnog pjesništva’ 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija”, stoji u ocjeni komisije.

KAportal.hr/Aktivirajkarlovac.net


Reci što misliš!