AKTUALNO

Gradske mjere za pomoć gospodarstvu i građanima - Mandić ne isključuje manje plaće i otkaze u gradskom sustavu!

Gradske mjere za pomoć gospodarstvu i građanima - Mandić ne
isključuje manje plaće i otkaze u gradskom sustavu!

- Mjere će se staviti u primjenu u najkraćem mogućem roku kako bi se, uz one koje je na državnom nivou donijela Vlada, pomoglo karlovačkom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta obzirom na neizvjesnost duljine trajanja ove situacije, kazala je na današnjoj sjednici Vijeća pročelnica Daniela Peris, predstavljajući mjere pomoći za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa na području Karlovca.

Predložio ih je gradonačelnik, a vijećnici usvojili s 22 glasa za, pa će tako privremeno, do 30. lipnja, biti obustavljeno plaćanja naknade za korištenje javnih površina i zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada, te podzakupnine za zemljište za kućice na tržnici, a za ožujak komunalna naknada za sve poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti osim bankama, osiguravajućim društvima, trgovinama... dok će za travanj svima biti odgođena za 30 dana. Naplata spomeničke rente, koja je nije samo gradski, nego i državni prihod, provodit će se po odluci Ministarstva kulture.

Počevši od 16. ožujka pa dok djeca ne budu ponovo išla u vrtiće i škole, roditelji neće plaćati participaciju za vrtić i produženi boravak, a Grad će i subvencionirati 50 posto kamata na kredite za tekuću likvidnost po zahtjevima mikro i malih gospodarskih subjekata te fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost, po ugovorima o kreditu koji će biti zaključeni do 30. lipnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, dok sve ove mjere traju, Grad Karlovac, tvrtke i ustanove u njegovom vlasništvu neće provoditi ovrhe - mjere prisilne naplate za svoja potraživanja protiv poslovnih subjekata i fizičkih osoba.

Grad će, ovisno o razvoju i posljedicama epidemije koronavirusa, razmatrati i druge moguće mjere pomoći gospodarstvu i građanima, sasvim je izvjesno da će u proračunu biti manje novca, ali ono što je sigurno, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima, te socijalni program neće se smanjiti, nego povećati. No, moguće je smanjenje plaća u gradskom sustavu, kao i broja zaposlenih.

- Ove su mjere trenutne, akutne, djeluju isti čas, planirane na 3 + 3 mjeseca. Glavni je cilj očuvanje radnih mjesta, ali gradski proračun zbog njih neće u 3 mjeseca uprihoditi 6,5 milijuna kuna. Planirano je da sve započete projekte, sufinancirane EU novcem, privedemo kraju, ali prekinuti su radovi na vrtićima Mahično i Dubovac, te zoni Mekušje. S izvođačima je, na njihovu zamolbu obzirom na odluku o nemogućnosti kretanja između gradova i općina, dogovoreno da stanu. Gradilišta će biti osigurana, odradit će sve kad dođe vrijeme da mogu nastaviti, kazao je Mandić.

Napomenuo je da je gradski sustav posložen i funkcionira u kriznim uvjetima, osnovni poslovi funkcioniraju i funkcionirat će, ali gradski proračun čekaju dramatične promjene i u odnosu na iznose i projekte, no važno je da ne zaustavi poslovanje i gospodarske procese. Naglasio je da će privatni i javni sektor tražiti zajednička rješenja, te da se nada kako će se o svemu što će slijediti dogovarati svi.

- Što se tiče 2. seta mjera: sve je ostalo na stolu, sve je podložno promjenama, restrikcijama. Plaće u gradskom sustavu su isto tako podložne restrikcijama, radna mjesta u gradskom sustavu isto. O svemu ćemo komunicirati pravovremeno i široko, sa svima. Jako važno sačuvati stabilnost da naše mjere budu i proaktivne i restriktivne, balans između njih je teško naći, ali možemo. Svi smo odgovorni na neki način i svi zajedno možemo pronaći najkvalitetnija rješenja koja će osigurati daljnje funkcioniranje, daljnji život.

Pozvao je sve da u ovoj situaciji mislimo jedni na druge i budemo potpora jedni drugima, imamo razumijevanja za zaražene jer svatko od nas se može zaraziti, te poručio onima u samoizolaciji da se striktno pridržavaju propisanih mjera.

- Ovo je situacija u kojoj ne smijemo dopustiti da nas vodi strah. Svima nam je potrebna solidarnost, jedni drugima možemo biti od pomoći. Ovu krizu možemo preživjeti jedino zajedničkim naporima. Znam da malo sladunjavo zvuči pozivanje na zajedništvo i konsenzus, ali zaista tako mislim, zaključio je Mandić uz poruku „Ostani doma!”

KAportal.hr


Reci što misliš!