AKTUALNO

UŽIVO Najnovije iz Stožera: Zaražene 442 osobe, jedna osoba na respiratoru je u teškom stanju

UŽIVO Najnovije iz Stožera: Zaražene 442 osobe, jedna osoba na
respiratoru je u teškom stanju

- Novozaraženih osoba je 24, što znači da je ukupan broj oboljelih do sada 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, dodajući da su izliječene 22 osobe.

Patološki nalaz osobe koje je prošli tjedan preminula u Istri ukazuje da je uzrok smrti virus Covid-19.

- Nemamo novih pacijenata na respiratoru, ali jedan od tih bolesnika je u pogoršanju - rekla je epidemiologinja dr. Alemka Markotić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više od 200 liječnika i medicinskih sestara u Vinogradskoj bolnici još uvijek je u izolaciji.

U Osijeku je također teška situacija, upitan da li će se za neke bolnice morati povlačiti novo osoblje i liječnike ako ih sami neće imati dovoljno, ravnatelj Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente ako neke neće imati dovoljne kapacitete.

Na pitanje o korištenju Sumameda u liječenju od Covida-19, Alemka Markotić je ponovila da nema potrebe da se ide iracionalno s tim lijekom.

- Sumamed ne može direktno djelovati na virusa, ali može djelovati na naš imunološki sustav tako da u jednom dijelu smiruje upalu. No, prva istraživanja pokazuju da virus u prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kad bismo išli davati Sumamed svakom našem pacijentu morali bismo imati istraživanja koja potvrđuju da to neće našteti pacijentima u inicijalnoj fazi liječenja, a to još nemamo - zaključila je dr. Markotić.

Smatra da se nigdje nije pogriješilo u dijagnostici.

- Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Vi taj test morate znati i interpretirati na adekvatan način. Pokazali smo zasad s ovim brojevima da smo među prvima u svijetu uspostavili ranu dijagnostiku, a iza toga je odmah uslijedila promptna reakcija epidemiologa koji su izolirali kontakte. Sve i da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Sve i da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati? Da, zdravstvene radnike testiramo više i to je logično. A za sve one koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti - poručila je de Alemka Markotić.


Reci što misliš!