AKTUALNO

BITNE PROMJENE

Slovenija liberalizirala granične koronamjere, mještanima susjednih hrvatskih pograničnih županija omogućen ulazak u Sloveniju bez karantene i testa

Slovenija liberalizirala granične koronamjere, mještanima susjednih hrvatskih pograničnih županija  omogućen ulazak u Sloveniju bez karantene i testa

Gotovo nakon tromjesečnih oštrih epidemioloških slovenskih graničnih mjera, konačno se otvara hrvatsko-slovenska granica za mještane pograničnih županija, koji će moći putovati u Sloveniju bez ograničenja.

Susjedna Slovenija revidirala je svoju Uredbu o provođenju mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 na graničnim prijelazima vanjskih granica te na kontrolnim točkama na unutarnjim granicama, koje je prilagodila preporukama Europske komisije.

Naime, intencija je Europske komisije da se ne ponovi scenarij ožujka i travnja, kada je svaka država zatvorila granice na svoj način, već da ga ujedini na razini cijele Unije. Pa će tako prema novoj slovenskoj uredbi, koja stupa na snagu od 29. rujna, Hrvatska biti podijeljena prema administrativnim jedinicama, to jest one županije koje graniče sa Slovenijom nalazit će se na narančastom popisu, dok Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Zadrska županija ostaju i dalje na crvenom popisu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, osim sagledavanja epidemiološke situacije prema pojedinim administrativnim jedinicama u zemlji, novost koju uvodi Slovenija je i ta, da je državljanima svih država članica Europske unije i šengenskog prostora, koje se nalaze na narančastom popisu zemlja, omogućen nesmetan ulazak u Sloveniju bez karantene i negativnog PCR testa. Što ujedno znači da se gotovo nakon tromjesečnih oštrih epidemioloških slovenskih graničnih mjera, konačno otvara hrvatsko-slovenska granica za mještane pograničnih županija, među kojima se nalazi i Karlovačka.

Ostale hrvatske županije koje se nalaze na slovenskom crvenom popisu, i dalje se tretiraju kao epidemiološka nesigurna područja, te iz tih područja je dozvoljen ulazak u Sloveniju u iznimno opravdanim slučajevima te ukoliko osoba pribavi negativan PCR test.

  
 

Izdvojeno


Reci što misliš!