AKTUALNO

kreću u ponoć

Nove granične mjere na hrvatsko - slovenskoj granici, slovenska Vlada olakšala prelazak granice mještanima hrvatskih pograničnih područja

Nove granične mjere na hrvatsko - slovenskoj granici, slovenska Vlada olakšala prelazak granice mještanima hrvatskih pograničnih područja

Novom uredbom slovenska Vlada omogućila je prelazak granice bez posjedovanja negativnog PCR testa hrvatskim državljanima u pograničnim područjima pod određenim uvjetima.

U susjednoj Sloveniji u ponoć na snagu stupaju izmjene uredbe o provođenju mjera suzbijanja širenja zarazne bolesti COVID-19 na vanjskim graničnim prijelazima, kojima se gotovo nakon mjesec dana donekle olakša život mještana u pograničnim područjima s hrvatske strane granice.

Naime, krajem prošlog mjeseca odlukom o svrstavanju Karlovačke županije na listu visokorizičnih administrativnih jedinca, hrvatskim državljanima omogućen je ulazak u Sloveniju jedino uz posjedovanje negativnog PCR testa, a od njega su jedino bili izuzeti prekogranični radnici. Nedvojbeno je da je takva odluka bacila u očaj mnoge mještane pograničnih područja u Karlovačkoj županiji koji većinu svojih svakodnevnih obveza obavljaju u gospodarski razvijenijoj susjednoj Metliki ili Črnomlju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povezanost i suživot pograničnih mjesta s obje strane granice poznata je očito i slovenskoj Vladi koja je upravo iz ovih pragmatičnih razloga revidirala uredbu o prometu preko vanjskih graničnih prijelaza. Naime, prema novoj uredbi izuzeti od karantene i PCR testa pri ulazu u zemlju su i strani državljani iz pograničnih područja, kojima se omogućuje pristup trgovinama i uslugama u susjednoj joj Sloveniji ukoliko im iste nisu dostupne u mjestu prebivališta, pod uvjetom da se vrate u roku od dva sata.

Pritom, treba naglasiti da su u Sloveniji i dalje na snazi cijeli niz mjera u svrhu sprječavanja širenja virusa, a otvorene su samo trgovine s prehrambenom robom, poljoprivredne trgovine, tržnice, ljekarne, kiosci, banke i pošte. 

Izdvojeno


Reci što misliš!