AKTUALNO

TEŠKA KLINIČKA SLIKA

Ovo je opasna i glavna komplikacija u teškim slučajevima COVID-19, a evo koga najčešće pogađa

Ovo je opasna i glavna komplikacija u teškim slučajevima COVID-19, a evo koga najčešće pogađa
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ARDS je glavna komplikacija u teškim slučajevima COVID-19 bolesti, a pogađa 20 do 41 posto hospitaliziranih pacijenata

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) je hitno medicinsko stanje obilježeno akutnom respiratornom nemoći.

Klinička slika se često razlikuje od pacijenta do pacijenta ovisno o uzroku koji je doveo do razvoja sindroma, bilo da je to sepsa, pneumonija ili neki drugi izravni ili neizravni izvor oštećenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kod pacijenta naglo nastaju otežano disanje ili ubrzano disanje, cijanoza, iskašljavanje pjenušavog ili sukrvavog sadržaja, ubrzan rad srca i korištenje pomoćne dišne muskulature potrebne za održavanje disanja. Mogu se pojaviti i popratni simptomi zbog manjka kisika kao što su umor i konfuzija. Zbog nakupljanja tekućine u plućnom tkivu može doći i do pada krvnog tlaka. Svi ti simptomi obično se javljaju jedan do tri dana nakon pojave početnog oštećenja pluća, piše dr.med. Marija Martinović za portal Adiva.hr.

U kliničkoj slici bolesti COVID-19 akutna hipoksemijska respiratorna insuficijencija najčešći je razlog prijema u jedinicu intenzivne medicine. ARDS je glavna komplikacija u teškim slučajevima COVID-19 bolesti, a pogađa 20 do 41 posto hospitaliziranih pacijenata. Prema američkom istraživanju, među 200 pacijenata s bolešću COVID-19 koji su bili hospitalizirani, starija dob, neutrofilija, povišena razina laktat-dehidrogenaze (LDH) i D-dimera povećali su rizik od ARDS-a i smrti.

Izdvojeno


Reci što misliš!