AKTUALNO

APEL BOLNIČKOG SUSTAVA

Pomoćnica ravnatelja OB Karlovac: Potrebna nam je pomoć sugrađana, dodatno opterećenje ugrozit će funkcioniranje zdravstvenog sustava

Pomoćnica ravnatelja OB Karlovac: Potrebna nam je pomoć sugrađana, dodatno opterećenje ugrozit će funkcioniranje zdravstvenog sustava

- Medicinsko osoblje već godinu i pol dana radi pod pojačanim pritiskom i odrađuje dodatni broj prekovremenih sati, kako bi pružali skrb svima kojima je potrebna. Svako dodatno opterećenje i preraspodjela djelatnika ugrožava funkcioniranje zdravstvenog sustava, kazala je dr.med. Ropar.

Kako izgleda borba s epidemijom koronavirusa u karlovačkoj općoj bolnici, je li bolnički sustav zagazio u crveno, koliko "trpi" redovni program te ima li OB Karlovac dovoljno medicinskog kadra, u razgovoru za KAportal, otkrila je pomoćnica ravantelja dr. med. Samija Ropar. 

Trenutno je na covid odjelu Opće bolnice Karlovac hospitalizirano 35 necijepljenih pacijenata i 21 cijepljeni (s jednom ili dvije doze), a u Covid respiratornom centru je hospitalizirano 6 necijepljenih i 1 cijepljeni pacijent.  

- Najmlađi pacijent ima 33 godine, bez značajnih komorbiditeta, necijepljen, a najstariji 92 godine, s komorbiditetima i također necijepljen. Na pedijatrijskom Covid odjelu imamo hospitalizirano dvoje djece te na ginekološkom Covid odjelu 2 trudnice, kazala je dr. med. Ropar.  

Inače, od svibnja 2021., od kada se sustavno prati cijepljeni status hospitaliziranih pacijenata, u OB Karlovac umrlo je 84 necijepljena pacijenta i 34 cijepljenih s jednom ili dvije doze. Prosječna dob hospitaliziranih od početka epidemije je 70 godina, dok je prosječna dob trenutno hospitaliziranih 65 godina. 

- Ukupna prosječna dob hospitaliziranih se značajno smanjila, jer u ovom četvrtom valu epidemije u OB Karlovac su hospitalizirani pacijenti mlađe životne dobi nego u prethodnim valovima, što je umanjilo prosječnu životnu dob, naglasila je dr.med. Ropar.  

Kapaciteti Covid odjela i Covid respiracijskog centra u karlovačkoj bolnici popunjeni su nešto iznad 50%. Prema riječima pomoćnice ravnatelja, unutarnjom preraspodjelom djelatnika uspijeva se pokriti sva radilišta, uz dodatne napore i pojačani prekovremeni rad medicinskih sestara i liječnika.  

S obzirom na preraspodjelu djelatnika i preopterećenosti prvenstveno anesteziologa, dr. med. Ropar ističe kako su bili prisiljeni smanjiti hladni operacijski program za 40%.  

- U bolnicu se primaju svi hitni i akutni pacijenti, poliklinika radi nesmanjenim kapacitetom, a operiraju se svi hitni i onkološki pacijenti te se izvode tzv. hladne operacije koliko dozvoljava kapacitet operacijskih dvorana i dostupnih anesteziologa. Liste čekanja za polikliničke preglede nisu se promijenile, a odgođeni su "hladni" operativni zahvati koji akutno ne ugrožavaju život, pojašnjava dr. med. Ropar.  

Ujedno, ovom prilikom pomoćnica ravnatelja dr. med. Ropar još je jednom apelirala na sugrađane na pridržavanje epidemioloških mjera i na cijepljenje, jer kako kaže, jedino na taj način se može održati zdravstveni sustav na način da može skrbiti o svim bolestima, a ne samo o pacijentima s Covid-19.  

- Medicinsko osoblje već godinu i pol dana radi pod pojačanim pritiskom i odrađuje dodatni broj prekovremenih sati, kako bi pružali skrb svima kojima je potrebna. Broj educiranog medicinskog kadra, koji može skrbiti o pacijentima, je najvažniji parametar uspješne borbe sa svakom bolešću pa tako i s Covid-19. Svako dodatno opterećenje i preraspodjela djelatnika ugrožava funkcioniranje zdravstvenog sustava, zato je djelatnicima Bolnice potrebna pomoć i savjesno postupanje naših sugrađana, poručila je pomoćnica ravnatelja OB Karlovac dr.med. Samija Ropar.  

Izdvojeno


Reci što misliš!