AKTUALNO

KONAČNA ODLUKA

Vrhovni sud potvrdio presudu za ratni zločin u Saborskom - pripadniku srpskih teritorijalaca kazna zatvora u trajanju od 15 godina

Vrhovni sud potvrdio presudu za ratni zločin u Saborskom - pripadniku srpskih teritorijalaca kazna zatvora u trajanju od 15 godina
saborsko.net

- Pri ulasku u selo nakon savladavanja otpora zajedno s još dvojicom muškaraca, Đ.J. rukovodio je vojnim postrojbama i zapovjedio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća i sakralnih objekata te pljačku imovine, stoji u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je pripadnik srpskih teritorijalaca Đ.J. u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika u Saborskom u studenom 1991., javlja Index.hr

U svom obrazloženju, Vrhovni sud podsjetio je da je Đ.J. osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenja kuća te rušenja sakralnih objekata 1991. za vrijeme oružanog sukoba te da je sudjelovao u napadu na jedno selo i izdavao naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima. 

- Pri ulasku u selo nakon savladavanja otpora zajedno s još dvojicom muškaraca, Đ.J. rukovodio je vojnim postrojbama i zapovjedio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća i sakralnih objekata te pljačku imovine, stoji u obzloženju Vrhovnog suda. 

Ujedno, sud je dodao da su ubijena najmanje 32 civila, da je porušen dio domaćinstava, opljačkana imovina i razrušena mjesna župna crkva svetog Ivana Nepomuka sa župnim dvorom. 

Indeks.hr u nastavku prenosi kako je Vrhovni sud pojasnio da je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjena prijašnja neosuđivanost, dok mu je kao otegotna okolnost cijenjeno smrtno stradavanje najmanje 32 civila koji su ubijeni strijeljanjem, vješanjem, zapaljenjem i rezanjem motornom pilom. Uz to, otegotnim je cijenjeno i da je nastupila velika materijalna šteta na civilnim i sakralnim objektima. 

Izdvojeno


Reci što misliš!