Država prepustila općinama stare gradove u Bosiljevu, Cetingradu, Josipdolu i Rakovici – prvi korak ka njihovoj bržoj obnovi?

– Idemo korak po korak, mislim da je priča o devet burgova i Zvijezdi nešto prekrasno, što će ovom kraju dati na značenju i turistički dio Karlovačke županije podići na visoku razinu. I dalje ćemo služiti, biti na usluzi. Vi sa svojim idejama i projektima slobodno pokucajte, dođite u Ministarstvo da ih što prije riješimo, poručio je državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, potpisujući danas ugovore o davanju na uporabu dvoraca Bosiljevo, Cetin, Modruš i Drežnik.

Na neograničeno vrijeme država ih je ustupila općinama na čijim se područjima nalaze, a oni bi u budućnosti, zajedno s ostalim dvorcima i utvrdama u Karlovačkoj županiji, trebali postati dio velikog županijskog projekta Sensing the civilizations.

– Stari gradovi koji se predaju općinama nisu kukavičje jaje iako to može tako izgledati kada se nešto daje. Jamčim da će Županija biti dio integralnog projekta svakog vašeg jer smo dio obitelji koju sam spomenuo kao Dodir civilizacija. Neki projekti iz 407 za 047 su za tri mandata, neki će trajati i više od 20 godina, ali korak se jednom mora dogoditi. Uvjereni smo da je ovo taj prvi pravi korak za dug put, ali put koji će itekako biti plodonosan. Koraka je kod vas već bilo, ali pravog zamaha nije moglo biti jer niste imali mogućnosti za to, a nismo imali ni ovog oblika zajedništva kroz osmišljen projekt kao što je Susret civilizacija. Avantura je kad nešto košta možda 70-80 milijuna eura, ali ne trebamo biti fascinirani tim sredstvima: pogledamo li Novigrad pred 20 godina i sada, vidimo da to “ima glavu i rep”, sada je samo potreban ovaj jaki vjetar. Sigurno ovo može generirati strateške prednosti koje imamo: turistička otvorenost koja se mjeri kroz radna mjesta i ljepote naše županije, rekao je župan Damir Jelić.

Općine Bosiljevo, Josipdol, Cetingrad, Rakovica ove dvorce koje su danas potpisanim ugovorima dobile na neograničeno korištenje, već godinama pokušavaju popraviti, stvoriti od njih turistička odredišta, no osim novca, često je cijeli proces usporavala i administracija. Tako primjerice, po riječima načelnika Josipdola Zlatka Mihaljevića, Ministarstvo kulture od 2006. financira obnovu dvorca Modruš, ali Općina svake godine, iz početka, za radove mora ishoditi suglasnost. Sada bi sve, ipak, trebalo ići brže i jednostavnije, to više jer bi, uz nacionalna sredstva, općine mogle posegnuti i za europskim.

– Nama je to bilo bitno i prije, ali neka je došlo danas. Tu je još puno posla, ali Rakovica se nije šalila, imamo građevinsku dozvolu za Stari grad Drežnik i svim srcem želimo surađivati na ovom projektu, a naravno, može i svaka općina pojedinačno ići prema EU fondovima. Radovao bih se kad bi takvih sredstava ponovo bilo, da ti fondovi nisu duhovi o kojima se govori, a nigdje ih nema, ili žmigavci koji se sad pale, sad gase, izjavio je načelnik Rakovice Franjo Franjković, napomenuvši da je ovim davanjem dvoraca na korištenje općinama stvoren bitan preduvjet za realizaciju planiranih projekata.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest