Brdo na Ilovcu više ne smije rasti! Građani zato moraju odvajati otpad, Mandić poručio da je to najvažniji projekt u 2019. godini

– Cilj je da deponij, brdo na Ilovcu, više ne raste, to je zalog za budućnost i svima nam mora biti obveza. Ovo je najvažniji projekt 2019. u Karlovcu, kazao je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem predstavljanju projekta Pametno odloži#Bolji Karlovac složi.

Svrha mu je, po riječima Martine Stojkić, kod građana stvoriti svijest o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom i unijeti pozitivne promjene u sustav gospodarenja otpadom sprječavanjem njegova nastanka i odvojenim prikupljanjem, kompostiranjem, te ponovnom upotrebom predmeta. Tome bi trebale pridonijeti radionice u školama i vrtićima, igrokazi, javne tribine za građane i čak 36 manjih u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, radio i TV emisije, radionice, plakati i letci kojih će biti i na stranim jezicima. Projekt će trajati do siječnja 2020., vrijedan je 1,1 milijun kuna, od kojih je nešto više od milijun bespovratno iz EU, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Grad je povukao 107.000 pa će sam morati izdvojiti 70-ak tisuća kuna.

Sve te aktivnosti dobro će činiti i okolišu i zdravlju ljudi, a rezultati biti vidljivi i na deponiju Ilovac. Jer “brdo” otpada, po riječima direktora Čistoće Tomislava Polića, puno će sporije rasti, odnosno, bit će više mjesta za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Naravno, dok se na Ilovcu bude odlagao, odnosno, do izgradnje CGO Babina Gora.

– I do sad smo zajedno s Gradom imali edukacije, a ova donosi kvalitativan pomak i bit ćemo aktivno uključeni. Pozivamo sve da se uključe u ove edukacije kako bismo mogli čim bolje razvrstavati otpad, a Čistoća je i dalje na raspolaganju za sve informacijie u našim prostorijama, pozvao je Polić.

Mandić je napomenuo da sve ovo ne radimo zbog europskih i zakonskih propisa, već nas koji živimo u Karlovcu, ali i onih koji će ovdje živjeti za 10, 50 ili 100 godina.

– Nismo još postavili cijelu infrastrukturu za odvajanje i zbrinjavanje otpada, ali postoji više od stotinu zelenih otoka, mobilno i reciklažno dvorište na Ilovcu, 1. veljače ćemo potpisati ugovor za početak radova na reciklažnom dvorištu Mala Švarča… Znači, već imamo određene mogućnosti da u svojim domovima krenemo s razdvajanjem otpada i ovo neka bude godina u kojoj ćemo mijenjati navike. Teško je, pogotovo nama odraslima, ali to je ono što nas čeka, poručio je Mandić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest