Imaju oni o čemu: Petračić i Mandić krenuli od stupića i Zvijezde pa došli do uništavanja Toplane, nedostatku koncepcije…

– Razgovarali ste s projektantima, bili na sastancima kad je projekt Zvijezde prezentiran. Čini mi se, uvažavajući vašu struku, da koristite političku pozornicu za obračune s vlastitom strukom, što nije u redu. Nas optužujete da uništavamo Toplanu? Koliko je Grad sufinancirao vaših projekata energetske učinkovitosti gdje ste se odvojili od Toplane? Nemojmo na toj razini razgovarati, nije fer. Grad ne uništava Toplanu! Ne mogu prihvatiti Vaše tvrdnje jer su, po meni, nekorektne i paušalne. Vidi se u Karlovcu da ova grad uprava ima koncepciju i zna što radi, na svim područjima življenja, onome što grad čini gradom. Ta jednodimenzionalna razina gledanja na sve niti će nas učiniti boljima, niti išta pomoći. Da, svi bismo morali biti bolji pa onda i vi kao oporbeni vijećnik, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić i tim riječima okončao polusatnu raspravu s Davorom Petračićem, u koju su prerasla njegova vijećnička pitanja i gradonačelnikovi odgovori na njih.

A počelo je Petračićevom primjedbom kako mu je bilo teško slušati o otpadu i sustavu obrane od poplave jer se vidi da uopće nemaju koncepcije pa to ilustrirao slikom stupića na kružnom toku na Korzu koji “već godinu dana izgledaju kao da ih je netko napustio, kao da ovaj grad nema gazde”.

– Nisu nešto strašno vrijedni, samo ukazuju na nemar i nebrigu u ovom gradu, primjetio je Petračić.

Naveo je problem ruševnih starih kuća, poput one kod Banijanskog mosta, pa čudne uvjete koje mora ispuniti netko tko želi, primjerice, otvoriti trgovinu na Korzu, što smatra jednim od razloga zašto poslovni prostori zjape prazni, a onda i usporedio projekt komunalnog uređenja Zvijezde koji Grad planira i onaj koji je on predlagao.

– Vi klasični sustav gurate, ja ovaj koji se može nadograđivati. Zakopat ćete instalacije, imati iste gubitke vode kao do sada vode, načinit ćete trajnu štetu Karlovcu ako ne razmislite o ovom rješenju jer se nisam šalio, niti politizirao. Niti imate cijelu plinsku, niti toplinsku mrežu, niti mogućnost da se s vermenom neke nove tehnologije postave. Desit će se da napravite cijelu infrastrukturu i neka firma kaže: mi bi uveli novu instalaciju, ponovo ćete kopati. Vaša varijanta polaganja svakog posebno, moja je jeftiniija. Generalni problem je što nemate koncepcije o ničemu, izjavio je Petračić pa još i dodao da cijeni Mandića kao osobu s kojom može razgovarati, ali ne o tehničkim stvarima.

Nije se to baš svidjelo Mandiću, koji mu je ponovio da je bio uključen i dobivao informacije o infrastrukturi u Zvijezdi pa ga prozvao da širi dezinformacije.

– Sve se svelo na to da uvjerite javnost da Grad nema koncepcija. Ne samo da nemate pravo, nego koje vaša koncepcija, o čemu Vi pričate? Pozorno slušam i pokušavam uhvatiti nit. Vaše reakcije svele su se na to da uvjerite javnost da gradonačelnik nije tehničke struke pa ne razumije. Gradonačelnik jedino s povjerenjem u stručne službe i struku moževoditi grad. To radim i nemam dileme da ćemo komunalnu infrastrukturu Zvijezde obnoviti i da će to biti preduvjet da uopće o revitalizaciji možemo razgovarati. Ja nisam tehničke struke i to nije nikakv predvjet niti prednost da bi se bilo gradonačelnik. Vi ste pokazatelj jer kad iz struke nastupite, a zanemarujete sve ostale segmente: društveni ekonomski itd., bojim se da imamo kaos, zaključio je Mandić ovaj, na sjednicama gotovo uobičajen, duel s Petračićem.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest