Aquatika prvi međunarodni ugovor potpisala s NP Una – Zajedno će u projekte istraživanja, oglašavanja, privlačenja turista…

– Ciljevi su nam zajednički i vjerujem da će ovaj sporazum u budućnosti dati mnogo aktivnosti, kazao je direktor JU Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić na današnjem potpisivanju sporazuma o suradnji s karlovačkom Aquatikom.

Ove dvije javne ustanove, po riječima ravnateljice Aquatike Margarite Maruškić Kulaš surađivat će na znanstveno-istraživačkom području, razvoju turizma, prijavljivanju zajedničkih projekata…

– Vjerujemo da ćemo različitim zajedničkim aktivnostima uspjeti povećati broj posjeta, ali i razmjenjivati posjetitelje. Mi ćemo našim posjetiteljima promovirati Nacionalni park, a oni će Aquatiku svojim posjetiteljima, dodala je Maruškić Kulaš.

NP Una, donedavno najmlađi nacionalni park u Europi, s 2.500 posjetitelja 2011. došao je na 100.000 prošle godine, proteže se na 19.800 hektara i obiluje prirodnim ljepotama, ali i povijesno kulturnim znamenitostima. Uz rijeku koja razdvaja dvije zemlje, Nacionalni park priželjkuje stvaranje kontinentalne rivijere, bez obzira na tu granicu.

– Una je naš zajednički resurs, naša zajednička rijeka, koja je velikim dijelom i granična.  Međutim, smatramo da rijeke povezuju i trebaju povezivati ljude i ovo je naš doprinos kojim želimo pokazati da smo spremni za suradnju, da se povezujemo u različitim područjima, pogotovo kad je u pitanju zaštita prirode i stvaranje ambijenta za održivi razvoj. Njen tok  je 212 kilometara od izvora do ušća u Savu kod Jasenovca, u Hrvatskoj, i ima 424 riječnih obala, plaža, ada: jedan veliki resurs gdje u prosjeku na kilometar – kilometar i pol imamo već razvijene turističko-ugostiteljske kapacitete, kazao je Mulić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest