Za par dana počinje Ivanjski krijes a Banijanski most u nikad gorem stanju! Badovinac: Ima li Grad Plan održavanja mostova?

Grad Karlovac priprema se za veliku proslavu 440. rođendana grada koja tradicionalno započinje manifestacijom Ivanjskog krijesa a čiji se dio programa održava na Banijanskom mostu.

No stanje mosta je očajno o čemu je već u više navrata pisao KAportal, a osim što je ova građevina ionako estetska “šaka u oko” (u odnosu na most s lukovima koji je ovdje nekad stajao), u sve je gorem i gorem stanju. O tome je gradonačelnika Damira Mandića ali i medije još jednom upozorio građanski aktivist Nikola Badovinac.

Njegov dopis prenosimo u cijelosti…

Za nekoliko dana u Karlovcu, koje brendirate kao “grad susreta”, je tradicionalni Ivanjski krijes. Dio programa održava se na Banijanskom mostu, a zapravo se velik dio posjetitelja manifestacije taj dan kreće mostom ili se zadržava na njemu i gleda krijesove i vatromet. Ono što mene brine jest loše stanje Banijanskog mosta koje se lako utvrdi vizualnom kontrolom (uz dopis prilažem i nekoliko fotografija) i koje nas baš i ne prikazuje kao “grad susreta” jer ne možemo turistima ponuditi ovakvu lokaciju za “susret”. Ili možemo?

Antikorozivna zaštita s gornje strane mosta loša je jer ju je djelomično probila korozija. Pokrovni limovi uz nogostup u lošem su stanju ili ih na nekim mjestima čak i nema pa taj nedostatak predstavlja veliku opasnost za pješake. Nogostup s obje strane je u lošem stanju. Na nekim mjestima došlo je do većeg propadanja nogostupa, što je zatvarano dodavanjem asfalta u udubinu. Zanimljivo bi bilo saznati stanje mosta s donje strane jer ipak nešto (oštećenja kosntrukcije) mora utjecati na propadanje. Vizualno sam utvrdio još nedostataka, ali želio bih da konačni zaključak donesu stručnjaci.

Slučaj propadanja zagrebačkog mosta preko Save potaknuo me da se zapitam što bi građevinska inspekcija Državnog inspektorata napisala o Banijanskome mostu.

Zanima me što Grad čini po pitanju održavanja Banijanskog mosta (a i ostalih mostova na području grada) jer posljednja intervencija je bila 2011. godine kada je saniran zbog ranijeg neadekvatnog održavanja (IGH je napisao u izvještaju da je tada most bio u izuzetno lošem stanju) te ojačavan zbog prolaska tereta težine 236 t. Smatram da biste Vi kao odgovoran gradonačelnik trebali javnost upoznati sa stanjem mostova na području grada. Nažalost, mi stanovnici ovog grada već dugo nismo vidjeli da se na bilo kojem mostu u gradu radi redovito održavanje konstrukcije (prije nekoliko je godina rađen zahvat na tzv. jugoturbinskom mostu).

Na dvije velike gradske manifestacije, Ivanjski krijes i Dani piva (dobro, oni više nisu na prostoru ŠRC Korana, ali problem mosta je i dalje isti), bitna su (ili su bila bitna) dva mosta koja su, zaključio bih, u lošem stanju zbog višegodišnjeg neodržavanja te na nekim mjestima predstavljaju neposrednu ugrozu za pješake koji njima prolaze. Naravno postoje i ostali mostovi u Karlovcu koji zahtjevaju redovito održavanje konstrukcije, ali ova dva uzimam kao primjer.

Kada planirate ukloniti nedostatke na Banijanskom mostu? Pretpostavljam da nije bio plan nedostatke ukloniti prije Ivanjskog krijesa 2019.? Možete li javnost upoznati sa stanjem mostova na području grada? Ima li Grad Karlovac Plan održavanja mostova? Ako ima predlažem, da ga postavite na službenu gradsku stranicu. Može li se pozvati građevinska inspekcija Državnog inspektorata da pregleda sve mostove na području grada? Smatram da biste ih trebali pozvati te da bi javnost morala znati što piše u izvještaju, raspisao se Badovinac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest