Koliko su zadovoljni studenti, zadovoljni su i oni koji su neplanirano dugo morali iznalaziti rješenja za studentsku menzu. Sve je počelo kada je početkom rujna, podsjetio je ravnatelj Studentskog centra Željko Šančić, kada je stigao dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja da ugostitelj koji je pružao usluge studentske prehrane neće potpisati novi ugovor. Na raspisan natječaj nitko se od ugostitelja nije javio, pokušalo se iznaći rješenje u suradnji s učeničkim domovima u Karlovcu i Dugoj Resi, Turističko ugostiteljskoj školi, ali za to su trebala i dodatna sredstva, koja bi izdvojili Grad, Županija, Veleučilište i SC, te dodatni zaposlenici, ali Ministarstvo je podsjetilo da je na snazi zabrana zapošljavanja pa je i ta mogućnost otpala.
– Razgovarali smo s tvrtkom Pleter, ali i njihova računica je pokazala da je to ekonomski neisplativo, obavili razgovore s našim prijateljima generalom Miljavcem i generalom Markovićem, koji je rekao da bi mogli ući u to, ali uz korekciju cijena. Ministarstvo je inzistiralo da raspišemo natječaj, napravili smo to, ali, na žalost i gubili vrijeme. Javio se Pleter, uz korekciju cijene, a u međuvremenu smo morali čekati da Nacionalno povjerenstvo za kontrolu studentske prehrane izađe na teren i provjeri ovaj prostor u Zrinskom, onda su bili dodatni zahtjevi, a kada su oni ispunjeni, krenuli smo prikapčati i povezivati sustav naplate i kasa Zrinskog i nacionalnog sustava preko Srca. Na žalost, i tu smo naišli na probleme jer su softwerska rješenja napravljena davno i s današnjim hardwerom nisu bila kompatibilna… Onda smo tražili kasu da bismo ovu liniju mogli staviti u funkciju i dosadašnji pružatelj usluga, g. Petrić, nam je ustupio svoju tipkovnicu da bismo mogli se povezati i na tome mu zahvaljujemo. Kad smo sve to završili, onda je Povjerenstvo inzistiralo na korekciji menija i prošli smo tjedan konačno krenuli i uspjeli. Ovo je bio predug put, mukotrpan, ali i potvrdio da važeći pravilnik nije dobar i treba doradu, o čemu smo izvijestili Ministarstvo, povjerenstvo i takav stav su zauzeli svi studentski centri, ispričao je Šančić.
I Pleterova je računica pokazala što i Petrićeva jer, objasnio je direktor sektora ugostiteljstva Josip Vrdoljak, kupuju iste namirnice, po istim cijenama pa iako Pleter ne posluje tako da bi ostvarivao veliki profit, ispalo je da je sirovina od koje spremaju jelo skuplja od one po kojoj je prodaju.
– Na mjesečnoj razini trebamo 17.400 kuna da bi to bilo održivo i bez intervencije i subvencije Grada i Županije, to ne bi funkcioniralo ni ovdje. Radimo ovo za dobrobit zajednice i da u budućnosti, jer to su mladi i akademski obrazovani ljudi koje trebamo zadržati, od toga profitiramo, kazao je Vrdoljak.
Za sufinanciranje studentske prehrane Grad Karlovac i Karlovačka županija izdvajat će po 5.000 kuna mjesečno, a ostatak Studentski centar, na čemu su im zahvalni i na Veleučilištu, na kojem je 800 studenata. Od kad je menza proradila, na obrocima ih je različit broj, od 130 prvih dana, do jučerašnjih 380. Da su zadovoljni, ocijenio je upravitelj Zrinskog Željko Goršić, a potvrdila i predsjednica Studentskog zbora Tamara Ljikar, koja je ovdje na studij došla iz Vukovara.
– Dok nije bilo menze, jeli smo iz pekara ili kuhali oko 4, da se “pokrpamo” i za ručak i večeru. Iksice nismo koristili dva mjeseca i radimo na tome da zatražimo refundaciju tih sredstava od Ministarstva, ali moramo vidjeti na koji način se to može ostvariti, izjavila je Ljikar.
Po informacijama koje ima, do sad studentima ta neiskorištena sredstva nisu bila refundirana.
KAportal.hr