Poznati karlovački HDZ-ovac mora platiti kaznu – kao šef lokalnog DVD-a prekršio je Zakon o vatrogastvu

Istaknuti karlovački HDZ-ovac i poznati liječnik morat će platiti 2.000 kuna kazne, a DVD Kamensko, u kojemu je predsjednik, 4.000 kuna zbog propusta za koji ga je odgovornim, doduše nepravomoćno, proglasio Prekršajni sud u Karlovcu. Utvrđeno je, doduše još uvijek nepravomoćno, da nije postupao sukladno Zakonu o vatrogastvu, jer dvojica vatrogasaca nisu imala propisanu tjelesnu i duševnu sposobnost za obavljanje tih poslova. Još 2015. godine utvrdila je to inspekcija Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, a predsjednik DVD-a je saslušan na sudu u studenom prošle godine.

On je porekao počinjenje prekršaja. Kazao je kako taj dvojac nije u članstvu DVD-a Kamensko od veljače 2014. godine, kada su isključeni na sjednici Izvršnog odbora, pa pretpostavlja da ih je tajnica omaškom i dalje vodila kao operativne vatrogasce, iako to oni više nisu bili. Dodaje da se isti vatrogasci nalaze na popisu dobrovoljnih vatrogasaca u Vatrogasnoj zajednici Grada Karlovca koja inače poziva vatrogasce da obave liječnički pregled. Navedeni vatrogasci nisu obavili preglede jer su bili isključeni iz članstva, pa nisu bili niti pozivani, naveo je predsjednik Društva.

Inspektor koji je svjedočio je naveo da mu je predsjednik prilikom nadzora dostavio informaciju o 11 operativnih vatrogasaca te njihova uvjerenja o stručnoj osposobljenosti, no istovremno ih je samo devet imalo liječnička uvjerenja. Tada mu nije rečeno da dvojica više nisu članovi DVD-a. Također, na njegovo rješenje nitko iz DVD-a se nije žalio u sljedeće dvije godine, a na inzistranje su mu odgovorili da su dvojicu zamijenili novima vatrogascima, ali mu opet nitko nije rekao kada su sporni vatrogasci isključeni.

Na temelju njegovog svjedočenja sud smatra da su okrivljenici krivi za navedeni prekršaj te su zbog toga i kažnjeni.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest