Mandić pred vijećnicima sutra brani svoje prvo izvješće – sam si dao visoke ciljeve, ali i ocjenu – “poticajnu četvorku”

– I sebi i svima nama u gradskoj upravi ja bih dao jednu poticajnu četvorku! Stavljamo pred sebe stvarno visoke ciljeve i po tome se moramo mjeriti. Svi smo u gradskoj upravi svjesni da se uvijek može više i bolje. Ne bih htio moralizirati, ali logika da moramo tražiti bolje je osnovno pravilo rada, rekao je na današnjoj pressici gradonačelnik Damir Mandić, zamoljen za ocjenu svog i rada ostalih u Gradskoj upravi u posljednjih 6 mjeseci 2017.

Upravo će izvješće o radu gradonačelnika u tom periodu – inače, prvo Mandićevo – biti sutra pred Gradskim vijećem, ne zato, objasnio  je, da bi se hvalili učinjenim, nego jer je to zakonska obveza. U tom periodu, između ostalog, radilo se na povećanju efikasnosti cijelog gradskog sustava, realizaciji sustava obrane od poplave, uređenju buduće zone Gornje Mekušje… ali i uštedama. Tako je već realizirana objedinjena javna nabava električne energije, a slijede i druge.

– Procjena je da će objedinjena nabava električne energije za gradsku upravu, tvrtke i ustanove, MO i GČ, oko 70-ak subjekata, donijeti uštedu oko 20 posto. Uskoro ćemo na isti način u objedinjenu nabavu obaveznog osiguranja, energenata, telefonije, interneta i tu će uštede biti puno veće, najavio je Mandić.

I u proteklim mjesecima, ali i onima koji slijede drugačiji sustav gospodarenja otpadom bit će neizostavna tema. Značit će to i rast cijena prikupljanja i odvoza otpada, ali koliko, donekle će ovisiti o svima nama.

– Novi sustav gospodarenja otpadom siguno će značiti poskupljenje. Svi ćemo se morati maksimalno uključiti, promijeniti navike. Cjenik ćemo postaviti na principu: tko više razdvaja, manje plaća, bez obzira na uredbu da se gleda po volumenu. Građani će moći birati volumen posuda, od 120, 80, neki i od 60 litara, tko bude birao manje, imat će manje cijene, ali će morati puno više razdvajati. Za njihovu nabavu ćemo se prijaviti na natječaj, dokumentaciju smo pripremili i vjerujem da će Fond za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost sufinancirati nabavu. Da nema sufinanciranja s nacionalne razine, odvoz bi nam svima poskupio za više od 200 posto, ustvrdio je Mandić i dodao da će od travnja po svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, te kroz medije Karlovčani biti upoznati sa svim novostima koje donosi drugačiji susutav gospodarenja otpadom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest