Slunjani protiv planiranih HE na Korani – Jelić im obećao: Neće ih biti, ali podržite Prostorni plan zbog obrane Karlovca od poplava

– To na čemu predstavnici slunjskog kraja inzistiraju je posve logično, postoji dokumentacija da sam kao gradonačelnik imao iste stavove, nepromijenjeni su i dan danas, ali molim da zbog trenutka u kojem se nalazimo ne idemo u proces bilo kakvog oblika amandmana jer ćemo se dovesti u poziciju da dugogodišnji rad ode u vjetar i počet ćemo, ne daj Bože, od nule raditi nešto što bi trebalo odraditi jer ovo donošenje plana je vezano zbog ubrazanja svih projekata vezanih uz obranu od poplave Karlovca, kazao je na današnjem aktualcu župan Damir Jelić.

Odgovarao je na pitanje Tomislava Magdića (HDZ) koji je tražio ukidanje odredbi vezanih uz gradnju hidroelektrana i mini hidroelektrana na Korani: Barilović, Lučica, Puškarići i Primišlje. To su, podsjetio je, tražili i slunjski čelnici i stručnjaci i građani, pa su i u postupku izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije iskazali svoje neprihvaćanje gradnji hidroelektrana.

– Ali gradnja je i dalje predviđena odredbama Plana koji je danas na Županijskoj skupštini; želimo da se promijene odredbe i uvaži stajalište struke i građana Slunja da ta gradnja nije prihvatljiva ni s gospodarskog, ni s aspekta zaštite okoliša. Za to smo da se dozvole MHE isključivo na lokacijama starih mlinica, bez mijenjanje vodnog režima, odnosno gradnje brana i akumulacija, naglasio je Magdić, napomenuvši da gradnja novih HE na Korani nije neprihvatljiva samo Slunju već i Karlovcu, te JU Natura Viva.

Jelić je kazao da ne vidi razliku između svog i Magdićevog promišljanja sa sadržajne strane, jedino proceduralne.

– Sportski: ovo je 1. poluvrijeme za zabiti gol za sustav obrane od poplava Karlovca, ja jamčim da po pitanju ovoga što ste iznijeli, mi već radimo na prijedlogu promjena. Promjene su već u tijeku. Zašto danas ne zaustaviti? Zbog poplave. ‘Ajmo 1. gol dati, pokrenuli smo proces promjena, jamčim. Projekt hidroelektrana je dužnosnički, koji se prati na tjednoj bazi i već tri sastanka smo održali s ministrom Ćorićem upravo po tom pitanju, izjavio je Jelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest