Gdje se u Karlovcu najbolje jede? Koje je vaše omiljeno mjesto za izlazak uz “masnu bradu” – otvorena naša anketa…

Gdje se u Karlovcu najbolje jede? Ukusi se razlikuju pa će i na ovo pitanje odgovori biti različiti, ovisno o tome tko su oni koji na to pitanje odgovaraju. Gastronomski stručnjaci imaju svoje kriterije pa tako možemo reći da u najnovijem izdanju publikacije “Top 100 hrvatskih restorana” Karlovac predstavljaju Lovački rog i restoran “Dobra” hotela Korana Srakovčić. U prošlogodišnjem izdanju imali smo tri predstavnika, uz navedene tu je bila i Kvaka.

I turistima se sviđaju ovi restorani, ali na Trip Advisoru vrh ljestvice karlovačkih restorana izgleda posve drugačije. Dugo je na prvom mjestu bio Kostanjac, a nedavno ga je s prvog mjesta pogurao restoran Kalvarija koji ima zaista odlične kritike – 46 ocjena i sve čiste petice. Treći je, pak, bistro Kastel na Starom gradu Dubovcu.

No, što misle Karlovčani i Karlovčanke? Pohvale stručnjaka uvijek su posebno vrijedne, pohvale turista sigurno vesele, ali u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dakle izvan morskih destinacija, najvažnija je ipak ocjena domaćeg stanovništva, koji su ipak većini restorana glavni izvor prihoda. Odlučili smo zato saznati što o karlovačkim restoranima mislite vi. Ograničili smo se pritom samo na koliko-toliko klasične restorane, nismo uvrštavali fast foodove i pizzerije koje su isključivo usmjerene na tu ponudu. Pa krenimo, abecednim redom:

Dobra – restoran hotela Korana Srakovčić, koji se diči mnogobrojnim turističkim nagradama za najbolji mali hotel, ponosi se svojom gastronomskom ponudom ali i vrhunskom vinotekom. Redovno je uvršten među najbolje hrvatske restorane po izboru Gastronauta.

Greencek – jaka kuharska ekipa i pristupačne cijene glavni su adut ovog restorana koji se možda nije usrećio lokacijom pa ga, primjerice, turisti vrlo rijetko posjećuju, ali Karlovčanima je kvaliteta ponude dobro poznata.

Kristal – sa gotovo 400 sjedećih mjesta čest odabir za velike proslave, Kristal se ponosi i menijem na kojem su brojni specijaliteti od ribe i mesa. Ipak, posebno su ponosni na uvijek svježe domaće kolače i sladoled iz vlastite proizvodnje. Kupa – nipošto ne treba zanemariti bogatu ponudu pizza i jela s roštilja koju nudi ovaj restoran, no glavni adut nesumnjivo su im wok jela koja nisu česta u karlovačkoj gastro ponudi. Tu su i jela od tjestenine, a petkom i jela od svježe ribe. Gostima posebno nude specijalitet kuće – biftek s grilla.

Kvaka – još jedno kultno karlovačko mjesto godinama je najpoznatije po ponudi jela od ribe. No, meni Kvake sve je širi, a upravo ovih dana i dodatno su ga proširili te budućim gostima posebno skreću pažnju na raznovrsnu ponudu rižota i jela od tjestenine, ali i jeftinu i široku ponudu gableca. Lana Korana – iako mnogima poznatija kao mjesto za odmor uz neko osvježavajuće piće ili kavu, uz prekrasan pogled na Koranu i slap, Lana Korana nudi i solidan izbor jela, s naglaskom na domaći kruh i domaće juhe, uz klasičnu ponudu jela od mesa, tjestenine… Lovački rog – još jedno kultno mjesto, godinama s pravom uvrštavano na listu najboljih hrvatskih restorana. Uz lovačka jela, koja su im glavni adut, na meniju ćete pronaći i široku ponudu mesnih i ribljih jela, svježih salata i slastica. Posebno je privlačna i ponuda jela sa sezonskim namirnicama, poput šparoga, gljiva, bundeva… M-90 – malo “izvan ruke”, ovaj restoran uspješno je tu činjenicu nadoknadio atraktivnim menijem na kojem je naglasak na hrani pripremljenoj na tradicionalan način. Od friganih kozica na rikoli ili zapečenih školjki, preko dubrovačkog odreska, do bifteka u pršutu, svaki će sladokusac pronaći nešto za sebe, a na kraju su nezaobilazni domaći kolači.

Mandić – često prvi odabir onih koji su se odlučili za jela s roštilja, Mandić nudi i brojna tradicijska i sezonska jela te tople dnevne obroke. Iako najpoznatiji po mesu, potrudili su se složiti i zanimljivu ponudu za vegetarijance pa ni ako niste skloni mesnim obrocima nećete pogriješiti ako navratite do Mandića. Palma – vjerojatno najpoznatija po obilnim, ukusnim i jeftinim gablecima, Palma nudi i odlične ručkove. Panorama – od raznovrsnih pizza do široke ponude jela po narudžbi, Panorama nudi zaista za svakog ponešto. Tu je i vrlo bogata vinska karta, ali i sezonske povijesne karlovačke torte – Karolina (jesenska torta sa kestenima i bundevom), Jozefina (zimska torta sa medom i medenjacima) i Lujzijana (proljetna torta sa sirom i višnjom). Pod starimi krovovi – smješten u okviru Trgovačko-ugostiteljske škole restoran Pod starimi krovovinudi jela internacionalne kuhinje s isključivo svježim namirnicama, a specijaliteti kuće su ramstek u umaku od bukovača i brusnica, grdobina u umaku od lososa i tatrski biftek.

Pod Švarčom – jedno je sigurno, od repova škampa na zelenoj salati posluženih uz umak od konjaka, preko bogate ponude jela svih vrsta, do roštilja i steakova, nađete li se “Pod Švarčom” i najizbirljiviji će u jelovniku pronaći nešto za sebe. Ovaj restoran čest je odabir i ranoranilaca zbog bogatog doručka. Tempo – gužva nije rijetkost u Tempu, jer to je i lokacija za prehranu studenata karlovačkog Veleučilišta. No, ne nedostaje ni drugih gostiju koje očekuju ukusna jela od teletine, divljači i ribe, jela s roštilja i veliki izbor vina. Vami – još jedna lokacija koju mnogi biraju zbog obilnih i jeftinih gableca, ali nećete pogriješiti ni ako dođete u bilo koje doba dana i večeri. Vami se uz bogatu klasičnu ponudu posebno ponosi raznovrsnim varivima, od graha do fileka, koje gosti često hvale biranim riječima.

Zec – još jedna dugovječna karlovačka konoba, sa dugom tradicijom poslovanja te čestim vrhunskim chefovima u kuhinji. Iz svoje ponude posebno izdvajaju jela s roštilja na drveni ugljen, pizzu iz krušne peći, tunu, filete sabljarke, jadranske lignje… Zrinski – i restoran Zrinski puno pažnje polaže u gablece, čija je ponuda raznovrsna i ukusna, a mnoge potakne da posjete ovaj prostor i u vrijeme ručka ili večere. Tornado – roštiljarnica i gablec restoran u sklopu trgovačkog centra KTZ nadaleko je poznat po vrhunskim ćevapima i ostalim delicijama s roštilja. U Karlovcu se udomaćio i naziv “Kod Srbina” i to zbog majstora roštilja koji mesnim jelima oduševljava nepca. Rustique – izvorno pizzeria, ovo mjesto na Drežniku ima i širu ponudu od mnogima najomiljenijeg jela – pizze, koja je za velik broj Karlovčana možda i prvi izbor kad se odluči izaći negdje na ručak ili večeru. Tiffany – nadaleko su poznate pizze iz krušne peći Tiffanyja no jela s roštilja, tjestenine, lignje na žaru, čest su izbor gostiju koji se žele dobro, ali i kvalitetno najesti se u centru Karlovca . Koje je vaše omiljeno mjesto za izlazak koji uključuje i ručak/večeru, možete glasovati u našoj anketi… KAportal.hr    

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest