Unificirane terase nisu jedini problem ugostitelja – od Grada traže i da ih zaštiti od rješenja za rušenje zatvorenih terasa

– U prijedlogu koji je predstavio projektant su i dvije neistine. U Hrvatskoj postoji tisuću pergola – tendi, a u predstavljaju nam tendu iz Pariza prije 109 godina. Kao primjer je navedena nadstrešnica u Novom Sadu za koju tvrdim da je fiksirana. Ako dokažete da nije, ja ću se ispričati. Neke od naših tendi su postavljene sa svim papirima, ugovorima i rješenjima inspektora, no došlo je do problema s građevinskom inspekcijom oko različitih tumačenja Zakona o gradnji i građevinska inspekcija tumači na svoj način, rekao je ugostitelj Željko Godač večeras na javnoj raspravi o prijedlogu odluke o terasama kafića. U gradskoj vijećnici okupilo se pedesetak ugostitelja, svoje su mišljenje davali pojedinačno ali i ispred Ceha ugostitelja.

“Legalni” suncobran zamalo ubio gosta

Ova je tema, podsjetimo, među karlovačkim ugostiteljima itekako uzburkala duhove jer se propisuje unificiranost tendi, suncobrana i namještaja, no otvorila i pitanje ostakljenih terasa u centru grada od kojih pet već imaju rješenja za rušenje. Ugostitelje prije svih zanima kako neke stvari mogu u Zagrebu i ostalim gradovima, a u Karlovcu ne mogu. Više tendi su već ugostitelji morali ukloniti, u slučaju Crnog mačka i Lavse, a u ovom drugom je, kaže vlasnica, suncobran “po pravilima” zamalo ubio gosta. Ugostitelji već imaju probleme s građevinskom inspekcijom, konzervatorima i drugim službama, a sad se pribojavaju da će novi pravilnik donijeti nove restrikcije i u konačnosti troškove zbog kojih će možda neki morati otpuštati radnike ili čak – staviti ključ u bravu.

Gradska uprava je u ovu raspravu pozvala javnost, iako ugostitelji tvrde da građani mogu birati gdje će doći na kavu i po tome ocijenjivati njihov ukus i kvalitetu usluge, a ne da određuju kako će oni uređivati svoje kafiće.

Ilegalne ostakljene terase?

Gradonačelnik Damir Mandić koji je također sudjelovao u raspravi pokušavao je pomiriti duhove, pa čak i sam obišao zagrebačke trgove i ulice te fotografirao terase u kojima je naišao na pergole, tende, fiksirane i ne, lijepe i ružne. Kako je rekao, Karlovac može puno bolje i to zaslužuje.

Kaže da je razgovarao s građevinskom inspektoricom koja ostaklene karlovačke terase smatra građevinama i po njezinom tumačenju kao takve nisu legalne. U ovoj odluci, kaže Mandić, ovakve terase nisu u odluci i mogu se staviti u nju, no to ne rješava problem s građevinskom inspekcijom. Stav građevinske inspekcije je da su ovakve građevine ilegalne i da kao takve ne mogu stajati.

Terase kao “potpis grada”

– Izlozi i terase su potpis grada. Naša intencija nije bila da smo jedini koji razumijemo potpis grada, ali je bila da se o tome ozbiljno i otvoreno porazgovara. Zadnji smo koji će vas tjerati u trošak i poziciju da ne možete poslovati, i to nam morate vjerovati. No na razini je li nam

treba ovakva odluka, mislim da treba, rekao je Mandić.

Vlasnik kafića Hollywood Slobodan Krkljuš pak kaže da se slaže da Karlovac dobije vizure koje su prepoznatljive, u bojama i slično, međutim, dodaje iz iskustva zna kakve suncobrane treba postaviti jer je desetke tisuća kuna potrošio na neke koji nisu bili odgovarajući. To je, kaže Krkljuš, bila njegova  a slično je i s betonskim žardinjerama koje je skupo platio.

Na rješenja čekaju mjesecima?

Osim unificiranosti terasa koje će ubuduće vjerojatno zaživjeti u Karlovcu ugostitelji su gradske oce “bombardirali” i problemima druge vrste. Vlasnik Catalpe Filip Križanić tvrdi da mu iz gradske uprave ne žele primiti zahtjev jer se čeka novi Pravilnik, a isti problem ima i Ivan Tuškan, vlasnik ugostiteljskog objekta u novoobnovljenoj Šebetićevoj koji ga je podnio još u studenom ali od tada čeka rješenje. Njemu je također rečeno da se čeka donošenje novog Pravilnika.

U svakom slučaju ugostitelji su iz prve ruke imali priliku uputiti svoje pritužbe, zahtjeve i sugestije, no to će učiniti i putem pisanog zahtjeva. Ceh ugostitelja ih je pripremio četrdesetak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest