Karlovac uvodi obveznu kastraciju i sterilizaciju kućnih ljubimaca – Iz Grada poručuju da žele uvesti red u nered i pozivaju na javnu raspravu

foto ilustracija

– Ovom odlukom želimo uvesti red u nered i smanjiti broj napuštenih kućnih ljubimaca, izjavila je pročelnica Hermina Komanac, pozivajući Karlovčane da sudjeluju u pripremi odluke o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim, te divljim životinjama.

Mogu to učiniti do 9. travnja i Gradu dostaviti svoje prijedloge i mišljenja o nacrtu ove odluke koji, između ostalog, više ne definira broj mačaka i pasa koji se mogu držati u stanu, ali uvodi mjere komunalnog reda i definira mnoge druge detalje, od pomoći divljim životinjama na javnim površinama nadalje. Kao najveću novost propisuje obveznu kastraciju i sterilizaciju kućnih ljubimaca, a pročelnica napominje da su prijedlozi izrađeni u suradnji s udrugama za zaštitu životinja. Izuzeti će biti životinje koji ide na izložbe, za uzgajanje, zbog određenih bolesti ili starosti…

– Svaki zahtjev vlasnika ćemo razmotritiali s valjanim razlogom. Vlasnike koji brinu o svojim ljubimcima ovakva odluka neće smetati, a one koji ne brinu na ovaj ćemo način ponukati da cijelu priču dovedu u red, rekla je Komanac i dodala da će komunalni redari kontrolirati provođenje odluke, a onda i jesu li životinje kastrirane ili sterilizirane.

Za nepoštivanje odluke propisane su i novčane kazne, od 200 do 10.000 kuna, ovisno radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi, te vrsti prekršaja.

Nakon završenog javnog savjetovanja i eventualnih izmjena ovakvog nacrta odluke, prijedlog će se naći pred Gradskim vijećem koje konačnu verziju odluke i treba usvojiti.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest