Općina za primjer u povlačenju EU novca – Vojnić s bespovratnih 11,5 milijuna kuna gradi tržnicu i obnavlja Vatrogasni dom

Općina Vojnić povukla je čak 11,5 milijuna kuna iz EU fondova i s ovime, kako su se pohvalili, ulazi u sam vrh po povlačenju nepovratnih sredstava Europske unije.

– Čak dva projekta koje smo kandidirali dobili su 65 od 70 maksimalnih bodova i nalaze se na 3. i 4. mjestu rang liste od ukupno 464 projekta koji su prošli tehničku provjeru. Od njih je 102 ostvarilo prolaz za financiranje, kažu u Općini.

Kako dodaju, njihov je projekt ponovo ostvario maksimalni iznos bespovratnih sredstava od čak 7,48 milijuna kuna te se pritom zahvaljuju svima koji su im ukazali povjerenje i pomagali u radu za dobrobit  zajednice.

– Radi se o dva projekta, a u pitanju su rekonstrukcija zgrade tržnice i rekonstrukcija Vatrogasnog doma. Vojnić ima otvorenu tržnicu, odnosno drvene štandove na betonskoj podlozi i sve je vrlo derutno i otužno, pa je ovaj projekt više nego značajan za naše mjesto, kazala nam je Karolina Šikljan, viša stručna suradnica za projekte EU. Tržnica je općinski projekt, a rekonstrukcija Vatrogasnog doma projekt DVD-a Vojnić.

– Projektom će se tržnica natkriti, izravnat će se površina koja je trenutno betonska, gdje je i sami beton već napukao. Uz nju se nalaze dvije odvojene zgrade koje će se iskoristiti za zatvoreni dio tržnice. U zatvorenom dijelu će se formirati mesnica i prostor za mliječne proizvode, izgraditi sanitarni čvor te kiosk, kažu nam u Općini kao i da je projektom planirano zapošljavanje jedne osobe zadužene za upravljanje tržnicom.

– Konačni cilj projekta je da se fizički koncentrira ponuda lokalnih proizvoda. Iz perspektive proizvođača/prodavača opravdanost se sagledava kroz tržnicu kao infrastrukturu koja omogućava lakšu distribuciju i prodaju proizvoda, dodaju u Općini.

Novi projekti

Osim navedenih projekata za koje se uskoro očekuje potpisivanje ugovora, Općina Vojnić je već potpisala ugovor za Projekt “Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šljiva s odvojcima” u iznosu od 8.687.500,00 kuna koji se financira iz mjere 7.2.2., a u tijeku je provedba Projekta “Zaštita i promocija kestena” u iznosu od 4.421.687,95 kuna koji se financira putem INTEREG IPA Hrvatska-Bih-Crna Gora, gdje je vodeći partner Općina Velika Kladuša (BiH), a projektni partneri su uz Općinu Vojnić, Grad Karlovac, Općina Bužim (BiH), Centar za šljivu i kesten iz Petrinje i Poljoprivredni zavod Unsko-Sanskog Kantona.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest