Mandić: Novi sustav gospodarenja otpadom imat će smisla kad postavimo infrastrukturu – edukaciju i informiranje građana plaća EU

Karlovčani će o otpadu, važnosti njegova razvrstavanja i novom sustavu gospodarenja otpadom, više doznati zahvaljujući projetku Pametno odloži#Bolji Karlovac složi, vrijednom 1,2 milijuna kuna. Osmislio ga je i prijavio Grad, a odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša s kojim slijedi potpisivanje ugovora, a onda i, vjerojatno počevši od lipnja, idućih 20 mjeseci realizacija projekta.

– Odobren nam je milijun kuna, a Grad će ga sufinancirati s 200.000 kuna. Bio nam je ovo poseban važan projekt zbog informiranja naših građana i educiranja o gospodarenju otpadom, odvajanju otpada i razvoja svijesti svih nas kako bi novi sustav gospodarenja otpadom što prije i što efikasnije zaživio, kazao je na današnjoj pressici gradonačelnik Damir Mandić, dodavši da su projektom predviđene predstave za djecu, emisije na tu temu, javne tribine… na kojima ćemo se svi informirati i educirati o održivom gospodarenju otpadom.

Ponovio je da je cilj različitim projektima, i ovakvim i financijski puno težim, povući što više novca iz europskih sredstava preko Ministarstva zaštite okoliša pa je Grad već kandidirao i očekuje odobrenje projekta novog reciklažnog dvorišta na Maloj Švarči, vrijedan 1,5 milijuna kuna, a čeka natječaje za uređenje sortirnice, kompostane, kupnju kamiona Čistoći…

– Novi sustav gospodarenja otpadom imat će smisla kad postavimo cijelu infrastrukturu. Mislim da smo kao Grad dosta toga napravili, pred nama je još dosta posla, ali bitno je shvatiti da plan gospodarenja otpadom nije odgovornost samo gradske uprave i Čistoće, potrebno je mijenjati svijest svih nas, naglasio je Mandić.

Uvjeren je da će ovaj projekt dati rezultate, baš kao i direktorica Čistoće Josipa Škrtić Pucarević koja smatra da će donijeti veći učinak nego slični, prijašnji jer će biti i većeg opsega.

– Provodimo pilot projekte po nekim gradskim četvrtima i mjesnim odborima u kojima smo podijelili vrećice za plastiku i papir. Možemo pohvaliti naše korisnike da je odličan odaziv, da odlično selektiraju  i nadamo se da će to uz ovu edukaciju koja će se provesti polučiti odlične rezultate i da ćemo moći uslugu pružiti u punom opsegu. To će biti dugotrajan proces, koji će zahtijevati puno napora Gradske uprave, Čistoće i svih naših korisnika, ali uz ovu edukaciju i dodatne informacije koje ćemo pružiti, vjerujemo da će to zaživjeti, izjavila je Škrtić Pucarević.

Novi sustav gospodarenja otpadom bit će i glavna tema zborova građana mjesnih odbora i gradskih četvrti, na kojima će biti i gradski čelnici, pročelnici i direktori gradskih tvrtki. Prvi je danas u GČ Drežnik-Hrnetić, a osim o gospodarenju otpadom, razgovarat će se i o komunalnim projektima, a sustavu obrane od poplava u onim dijelovima grada koji su poplavama pogođeni.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest