Nova županijska “vertikala” kreće od sv. Josipa radnika – rad i u obraćanju svih govornika, od Mandića i Jelića do ministrice Dalić

– Kako mi u Hrvatskoj često puta “koristimo” po potrebi naše svece, bilo bi dobro imati na umu da smo ovaj put stvarno uzeli za zaštitnika radnika i neka nam to bude osnovni motiv kad budemo radili u narednom vremenu i pozivali se na sv. Josipa, kazao je karlovački gradonačelnik i izaslanik predsjednika Vlade Damir Mandić, na današnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine uoči Dana županije.

Prvi put ove godine, što su istaknuli i predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić i župan Damir Jelić, obilježava se 1. svibnja, a ne 13. travnja kao što je bilo protekle 24 godine, na dan nebeskog zaštitnika Županije, Karlovca i Hrvatske – Mandić je primjetio da ima cijelu vertikalu i puno posla – sv. Josipa radnika, pa se, slučajno ili ne, upravo rad provlačio kroz obraćanja gotovo svih govornika u Pastoralnom centru.

Potpredsjednica Vlade ministrica Marina Dalić naglasila je da, uz sve nužne promjene, jest najvažnije da svakodnevno, uporno, ne štedeći se, radimo, rješavamo probleme i ispunjavamo zadatke koje svatko od nas ima.

– Bolji i snažniji gospodarski rast može se ostvariti jedino radom i izvršavanjem zadataka. Državna administracija da bi bila kvalitetnija, odgovornija i otvorenija na potrebe poduzetnika i građana, njezin zadatak je to činiti svakodnevno, a promjene će donijeti, nadam se, neku dodatnu motivaciju za to; poduzetici provoditi svoje projekte, boriti se za to, imati dovoljno strpljenja savladati prepreke; radnici truditi se i raditi što je moguće bolje, a veće plaće će uvjerena sam doći; prošle godine su porasle 5 posto na bruto razini, a to vidim kao jedan od iznimnih načina za razrješavanje najvećeg problema koji se rađa pred našim gospodarstvom: nedostatak radnika. Problem je to koji država adresira s mjerama koje ona ima, ali u rješavanju tog problema svoju ulogu imaju i poduzetnici – kroz usklađivanje resursa kojima upravljaju u poduzećima osigurati i rast plaća, izjavila je Dalić i poželjela realizaciju projekata koje je Županija zacrtala, obećavši da će na tom putu imati podršku Vlade gdje je ona potrebna.

Mate Granić, prvi počasni građanin Karlovačke županije, danas i izaslanik Predsjednice, savjetovao je jačanje poduzetničke klime i privlačenje investicija jer bez toga nema ništa.

– Na žalost, na mnogim razinama u Hrvatskoj nije dobra; tog smo svjesni svakog dana, a to je ono što nas može povući i pomoći nam da rješavamo druga pitanja, poput demografije, naglasio je Granić.

A radna mjesta u funkciji nataliteta i popravak katastrofalne demografske situacije, osnovni cilj je i Karlovačkoj županiji. Pri tom je vizija biti “servis servisa, malo ispred vremena ići i služiti građanima”, izjavio je nakon sjednice župan Damir Jelić, a odgovarajući što bi volio da bude napravljeno do sljedećeg Dana županije, kazao:

– Kada je čovjek 10-ak godina dužnosnik, onda zna da se samo djelotvornim radom može uspjeti. Život projekata je u načelu sedam godina, od ideje do uporabne dozvole. Mi smo zacrtali 11 projekata i očekujemo ono što je i temelj: pomake, znači više radnih mjesta gdje mi služimo da bude, pokušati se pohrvati s demografskim problemima, spasiti jednu obitelj ili jedno novorođeno dijete je jedanko tako naš uspjeh. Oko društvenosocijalne osjetljivosti: uvijek nas je krasilo da smo bliski ljudima, od karlovačkog Skloništa za beskućnike nadalje. Uvjeren sam i ono što su ugroze, kao obrana od poplava, a vjerujem da ćemo konačno imati i dozvolu za Babinu Goru

Ono što Županija čini i ono što planira predstavljeno je u filmu od 13,5 minuta pa je županovo obraćanje prije prikazivanja bilo tek nešto duže od minute. Za razliku od njega predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić više od pet je potrošio samo na pozdravljanje prisutnih, pa u jednom trenutku i sam komentirao:

– Ode vrijeme!

Svoje vrijeme ulagali su za korist široj zajednici dobitnici županijskog priznanja za životno djelo Darko Pervan, vlasnik i ogulinskog Bjelina, te godišnjih javnih priznanja Udomi me Karlovac, Volodymyr Kubinskyy, Darko Stanković iErvin Jančić, koji je, zahvaljujući u ime nagrađenih, kazao da su nagrade plodovi ustrajnog i velikog rada, te da ne pripadaju samo njima nego svima koji su ih u tome pratili.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest