PRVOMAJSKI ROŠTILJ : Svatko ima svoj recept, no za savršeni roštilj potrebna je i dobra priprema

Postoji li za ljubitelje roštilja ljepši period u godini od
proljeća? Kulminacija je, složit ćete se, 1. svibnja kada većina
tradicionalno slavi Praznik rada roštiljajući. Za
dobar roštilj ključna je priprema,
 a ona
podrazumijeva marinadu.

(FOTO: Pixabay)

Svaka marinada treba sadržavati kiselinu i ulje. Kiselina (ocat
ili limun) će omekšati meso. Toj mješavini dodajte grančicu-dvije
ružmarina, lovorov list, češnjak, papar u zrnu i malo soli
(nemojte pretjerati jer će isušiti meso).

Meso stavite u marinadu, pokrijte folijom i ostavite u
hladnjaku preko noći ili barem tri sata prije
pečenja.
 Prije, no što meso budete stavljali na
vatru, uklonite s njega grančice ružmarina i češnjak. Kod
marinada je odlična stvar što je u pripremi samo nebo granica –
možete kombinirati što god hoćete od sastojaka ili zaviriti
na gastro stranice i inspirirati se.

Kod pečenja vodite računa da ne kapa ništa u vatru jer to dovodi
do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u
hranu. Radi se o supstancama koje se smatraju
kancerogenima pa bi ih trebalo izbjegavati.
 Također
ako provjeravate je li meso pečeno tako što ga zarezujete,
nemojte to činiti nad vatrom.

(FOTO: Pixabay)

Za povrće isto vrijedi, ali ne morate ga tako drugo držati u
marinadi. Pola sata prije, no što ide na roštilj, sasvim je
dovoljno.

Uz meso i povrće s roštilja savršeno idu
umaci.
 Naš favorit je umak od jogurta i češnjaka.
Za desert napravite tortu
od sira.
 Stoički podnosi visoke temperature (ako ju
netko prije ne pojede).

Meso koje se priprema na roštilju posebnu čar dobiva od dima, a
svi ga volimo kada je mekano i podatno. Koje je onda meso
najpogodnije za pripremu na roštilju?

 Mnogi bi se složili da je
to krmenadla, točnije dugi kare,
leđni mišić kojeg pronalazimo u svinjskoj fizionomiji.
One su najbolje marinirane i pripremane s
kostima
. Najbolje je meso nasoliti, popapriti
po želji, te ostaviti da se marinira ili paca u
kombinaciji ulja, luka i crvene paprike po želji.

Životistil.rtl.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest