KIM Mljekara Karlovac obilježava pola stoljeća rada – preživjela je ratna, ali i privatizacijska razaranja

KIM Mljekara Karlovac slavi i obilježava 50 godina poslovanja, a to će biti i prilika da novinarima, te predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, županijskih i gradskih vlasti otvori svoja vrata u tvornici u Gornjem Mekušju u petak 4. svibnja.

– KIM Mljekara Karlovac najmoderniji je pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te najveći proizvođač i najveći izvoznik trajnog mlijeka u sustavu Dukata, kažu iz tvornice čija povijest seže u 1968. godinu kad je otvoren prvi proizvodni pogon za preradu svježeg sirovog mlijeka, tada u sklopu Udruge Zagrebačka mljekara.

Uspješna tvornica uništena je ratnim razaranjima a potom i neuspjelim pokušajima privatizacije, a posebno u svježem sjećanju Karlovčanima ostaje sramotni pokušaj vladajućih struktura da se tvornica proda gotovo anonimnom poduzetniku bez ikakvih referenci za vođenje ovakvog pogona. To se srećom, zahvaljujući i angažmanu medija, nije dogodilo, a KIM je ušao u sastav Dukata, odnosno velikog francuskog koncerna Lactalis.

Tada, napominju u Mljekari, kreće i proces modernizacije nekadašnjeg mljekarskog diva i ponosa grada na četiri rijeke

KIM je danas, podsjećaju, najmoderniji pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe te najveći izvoznik trajnog mlijeka u sastavu Dukata.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest