
Sedam restorana iz Karlovačke županije uvršteno je u opsežnu
publikaciju “100 vodećih hrvatskih restorana”. Riječ je o 23.
godini projekta Restaurant Croatica, a ove godine u izbor je
uvršteno više od 2.400 samostalnih i hotelskih restorana u
Hrvatskoj.
Najboljih 100 odabrano je kroz četiri stupnja izbora – prvo
glasovanjem posjetitelja portala gastronaut.hr, zatim detaljnim
upitnicima o usluzi i ponudi te glasovanjem ugostitelja za
restorane, analizom podataka iz ispunjenih uputnika te jelovnika
i vinskih karti te slaganjem konačne liste uz obvezu
zadovoljavanja visokih kriterija u trećoj stavci i visokog
plasmana u prve dvije.
Restorani iz Karlovačke županije odlično su ocijenjeni i u knjigu
ih je uvršteno čak sedam. Riječ je o lijepoj pohvali, jer u
regiji “Gorski kotar, Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i
Banovina” odabrano je 10 restorana, među kojima, dakle, čak sedam
iz Karlovačke županije te po jedan iz Siska, Otočca i Fužina.
U knjizi su restorani prezentirani i sa svojim receptima
specijaliteta te opisom prirodnog, povijesnog i kulturnog
okružja.
Karlovačku županiju tako predstavljaju, redom kako su
predstavljeni i u knjizi, ogulinski restoran
“Frankopan” i njihova pita od bundeve,
josipdolska “Gradina” s mariniranom ličkom
pastrvom, restoran “Mirjana & Rastoke” iz
Donjeg Nikšića s domaćom štrudlom od jabuke u umaku od vanilije s
preljevom od višnje, “DP” iz Donjeg Zvečaja sa
smuđem u tempuri s umakom od traminca i kroketima od chia
sjemenki, karlovački “Lovački rog” s biftekom u
lovačkom umaku, ozaljski “Žganjer” s janjećim
jetricama na jaškovski te povratnik na listu najboljih –
“Lovački dom Muljava“, koji je predstavljen s
dva recepta, odnosno s fileom divlje svinje u umaku od vrganja i
sa čvarkušama.
Uz navedene restorane, u uvodu koji predstavlja regiju spomenuti
su i kreativni specijaliteti restorana “Dobra”, karlovačkog
hotela Srakovčić.
KAportal.hr