Karlovac zgradama za energetsku obnovu podijelio 1,1 milijun kuna – upravitelji zadovoljni: Malo je gradova koji to čine

– U gradskoj upravi smo puno toga od vas naučili, a mislim i da će ova podrška s naše strane doista biti od koristi. Čestitam vam što ste “skočili na glavu” u taj prostor i isplivali; mislim da nije bilo lako zatvoriti financijsku konstrukciju, ali ljudi će imati višu kvalitetu života. Vaše primjere dobre prakse podijelit ćemo s drugim suvlasnicima i upraviteljima kako bi se i oni na to odlučili, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem potpisivanju ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekata energetske obnove višestambenih zgrada.

Njih deset – sve koje su se prijavile na natječaj – Grad će poduprijeti s 1,1 milijun kuna, većina potrebnog novca će im stići i od Fonda za zaštitu okoliša pa će njihova izdvajanja biti znatno manja nego da su se u takvu obnovu upustile same.

A upravo je novac glavna prepreka u ostvarenju planova o energetskoj obnovi. Zato je pomoć Grada – na žalost, ne baš uobičajena u Hrvatskoj – itekako dobrodošla.

– Poslujemo i u Zagrebu i u drugi gradovima, ali ovakav model nam nije poznat. On znatno pomaže suvlasnicima da realiziraju projekt jer to su znatna sredstva koja neće dati iz “svog džepa”. Na zgradi u Vrazovoj 45 i 45 a radit će se energetska ovojnica zgrade: vrijednost projekta je oko 1,5 milijun kuna, od toga 60 posto prihvatljivih troškova daje Fond, Grad 104.000 kuna, a ostalo suvlasnici koji godinama štede jer to su znatna sredstva, rekao je Milivoj Kisić, direktor K-Indeksa, jednog od upravitelja zgrada čiji su projekti energetske obnove dobili gradsku potporu i najavio da će zgrade kojima upravljaju prijaviti i na iduće natječaje.

–  U Karlovcu je to 55 zgrada, više od 1.300 stanova. Tko bude imao volju i pravu želju, prijavit ćemo njegov projekt. Jer prepreka zna biti novac i kad se dođe do povećanja pričuve, ispričao je Kisić.

Grad je za energetsku obnovu zgrada i ugradnju individualnih vodomjera – u 1.600 stanova – osigurao oko 2 milijuna kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest