Vlč. Vlado Mikšić: Netočno je da srušena crkva sv. Ćirila i Metoda nije predstavljala nikakvu arhitektonsku i umjetničku vrijednost

Impozantno zdanje nije preživjelo poraće - foto KAfotka.net

Na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda jučer su se Karlovčani podsjetili na srušenu crkvu sv. Ćirila i Metoda koja je nekad bila na granici dviju župa, pa su se simbolično u ovom događaju ujedinile franjevačka župa Presvetog Trojstva i župa BDM Snježne Karlovac – Dubovac kao i Nacionalno svetište svetog Josipa.

Podsjetimo, prije 70 godina srušena je monumentalna građevina koja bi, da je ostala na svom mjestu, danas bila prepoznatljiv sakralni ali i kulturni objekt koji bi ovom dijelu grada dala potpuno drukčiju vizuru.

Na prostoru srušene crkve u parku kod Edisona okupljene vjernike iz nekoliko karlovačkih župa pozdravio je mons. Antun Sente ml., župnik Gospe Snježne Karlovac – Dubovac, jer je prostor i srušena crkva sv. Ćirila i Metoda nekad pripadao pod dubovačku župu.

O nastanku crkve sv. Ćirila i Metoda uvodnu riječ održao je prof. Tomislav Šegina, vjeroučitelj karlovačke gimnazije, a na njegovo izlaganje nastavio se vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, koji je progovorio o djelovanju crkve sv. Ćirila i Metoda od 1910. do 1948. godine kao i njenom rušenju koju su tadašnje vlasti 1948. godine proglasile ruševinom s obrazloženjem “da ne predstavlja nikakvu arhitektonsku ili umjetničku vrijednost pa s te strane njezino rušenje neće predstavljati nikakav gubitak.”

– Povjesničari umjetnosti sigurno se ne bi složili s tim riječima, ustvrdio je vlč. dr. Mikšić dodavši:

– Rušenje “ruševne crkve” započeto 5. srpnja 1948. i potrajalo je dvije godine, upravo radi njene čvrstoće. Radi se o neromantičkoj bazilici dužine 44 metara, širine 18 metara i visine zvonika prema prvotnim nacrtima 56 metara. Prava katedrala, rekao bih. Nasljednica ove crkve u arhitektonskom pogledu je župna crkva Presvetog Srca Isusova u Novom centru Karlovac, ali u duhovnom smislu nasljednik je Nacionalno svetište sv. Josipa jer je mons.

Marijan Radanović kada je 1965. godine od gradski vlasti u Karlovcu tražio dozvolu za gradnju crkve sv. Josipa napisao: “Molim da se uvaži da je designirana župna crkva župe Dubovac, tj. crkva sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu porušena 5. srpnja 1948. godine te je tim očitija potreba nove crkve.” U duhu pravednosti bio je to jak argument, naglasio je vlč. Mikšić.

Susret je molitvom završio fra. Krunoslav Albert, karlovački gvardijan, koji se između ostaloga zahvalio organizatorima ovog skupa. Okupljanje je u kulturnom smislu podržao Gradski muzej Karlovac s ravnateljicom mr. Hrvojkom Božić i kustosom prof. Igorom Čulig. Mješoviti zbor Gospe Snježne “Sveti Josip” pjesmom i molitvom napravio je uvod nakon kojeg je slijedio kulturno – povijesni program.

Kaportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest