Šume u Ličkoj Jasenici na jesen bez mina – Županija i HCR ponovo udružili novac za razminiranje, ovaj put 1,3 milijuna kuna

– Karlovačka županija jedina izdvaja vlastita sredstva za razminiravanje, a ovim ćemo novcem idući tjedan raspisati natječaj za odabir izvođača, i, nadam se, sredinom rujna početi razminiravanje koje neće dugo trajati, niti donijeti ikakvih nezgoda, kazao je ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, potpisujući danas sporazum o financiranju poslova razminiranja na području Saborskog, u Ličkoj Jasenici.

Riječ je o šumskom području od 116.300 četvornih metara, za čije će razminiranje Karlovačka županija dati 350.000 kuna, dok će ostatak do procijenjene vrijednosti od 1,3 milijuna kuna izdvojiti HCR.

U županiji je još 49,1 km2 minski sumnjivog područja,  uglavnom šuma, na području Josipdola, Plaškog, Vojnića, Tounja, Cetingrada, Rakovice, Saborskog i Barilovića. Iduće godine, po Modrušanovim riječima, preostalih 9.700 m2 u Bariloviću, bit će skinuto s karte minski sumnjivog područja, vjerojatno i oko 26.000 m2 u Vojniću, a oko 1 i 1,8 km2 u Cetingradu i Rakovici možda ne nagodinu, ali u dogledno vrijeme.

– Zajedno s Karlovačkom županijom i Hrvatskim šumama napravit ćemo projekt Karlovac Cards kojim bismo obale Tounjčice uspjeli razminirati i u Tounju više ne bi bilo minski sumnjivog područja; financiralo bi ga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Nadam se da ćemo ga iduće godine početi raditi, a za 2-3 godine završiti, najavio je Modrušan, podsjetivši da je prošle i ove godine oko 6 km2 isključeno iz minski sumnjivog područja u Karlovačkoj županiji.

U Hrvatskoj je takvog područja još 381,2 km2, u 8 županija, odnosno, 55 gradova i općina.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest