Cikloturiste u Karlovačkoj županiji prebrojavat će brojači nastali karlovačkom pameću – Autori skromni: Nismo ih mi izmislili, samo tehnologiju

foto: Pixabay.com

– Vjerujem da će ovi brojači biti vrlo korisni u poboljšanju prometne infrastrukture, ali nije to potpuno novi proizvod. Postoje već u svijetu pa ideja nije inovativna; tehnologija koju ćemo ugraditi i znanje bit će naša inovacija. Želimo pokazati da je to nešto dobro i da u županiji na području elektrotehnike možemo proizvoditi stvari koje su korisne, kvalitetne i suvremene, a smatramo da svaka proizvodnja unutar županije donosi veliku korist, kazao je Matija Alanović, direktor Sipa elektronike za današnjeg potpisivanja ugovora vrijednog 84.000 kuna s Karlovačkom županijom.

Sipa će izraditi brojače cikloturista koji će od jeseni biti postavljeni u Jurovskom Brodu, Lasinji i Rakovici pa preko interneta dostavljati podatke o boju biciklista. U drugoj fazi će se broj cikloturista pratiti na web stranici.

– Kod određivanja lokacija ovih brojača vodili smo se logikom da broje cikloturiste koji ulaze k nama, na području Žakanja i iz Pisarovine u Lasinju, te Rakovici, gdje izlaze, prema Plitvičkim jezerima i dalje prema moru. Nisu nam bitne egzaktne brojke, nego trend koliko ljudi u ovom aktivnom obliku turizma ulazi i koliko ih izlazi. Te podatke ćemo imati u pravom vremenu, napomenuo je pročelnik Željko Fanjak, podsjetivši da je Županija za razvoj cikloturizma ove godine od Ministarstva turizma dobila 436.100 kuna, a ostatak do 550.000 osigurala u svom proračunu.

Cikloturizam je, po riječima župana Damira Jelića, vrlo značajan segment turizma u svijetu koji to polako postaje i kod nas pa stoga valja razbiti predrasude da su cikloturisti gosti u prolazu ili gosti manje platežne moći.

– Bez statističkih podataka ne mogu se pratiti gibanja u turizmu. Ovaj projekt koji smo kao izazov dali ekipi u Sipi posebno veseli jer prostor Karlovačke županije jest prostor inovatara; tisuće radnih mjesta vezano je na inovacije. Ovo je predivan projekt i uopće ne sumnjam da će se zarazno proširiti iz srca Hrvatske, naše županije, rekao je Jelić.

Brojač cikloturista, nakon promocije u Karlovačkoj županiji, moći će biti ponuđen i drugim sredinama u zemlji i inozemstvu. Nastat će u Sipinoj “radionici” u Razvojnom centru, prostoru koji im je HGK Županijska komora Karlovac dala besplatno na korištenje, bez čega, po Alanovićevim riječima, tvrtku vjerojatno i ne bi otvorili.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest