Karlovčanka Laura u Kini će proučavati tradicionalni način života, a putem KAportala saznat ćemo puno toga

Među 50-ak mladih iz cijelog svijeta koji će u Kini iduća tri tjedna volontirati u projektu o tradicionalnom načinu života u najmnogoljudnijoj zemlji bit će i jedna Karlovčanka: Laura Volarić Horvat.

Ova studentica anglistike i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uz mladu Sisčanku, bit će jedina predstavnica Hrvatske, a do 30. kolovoza sudjelovat će u trotjednom volonterskom projektu u organizaciji Ureda za strane i prekomorske odnose Narodne vlade Okruga Jinhua u selu Songxi na jugoistoku Kine.

– Svrha je projekta podizanje popularnosti i svijesti o tradicionalnom načinu života kakav se vodi u Kini. Živjet ću u obitelji na selu, zajedno s još 50-ak sudionika iz cijeloga svijeta. Moje je zaduženje “publicity”, što znači da ću pisati članke koji obrađuju teme tamošnjih običaja i posebnosti, a većinu planiram temeljiti na razlikama među našim udaljenim kulturama. Ne o ekonomijama dviju zemalja, nego o tim razlikama u selima, to me zanima, kazala nam je Laura, koja će o tome izvijestiti i naše čitatelje.

Laura se za sudjelovanje prijavila kineskom Uredu, prošla i danas kreće u Kinu: avionom iz Zagreba preko Dohe do Šangaja, a onda autobusom u 600 kilometara udaljeno selo u kojem će projekt biti realiziran.

– Tamo ćemo biti u rukama volontera, studenata anglistike. Vladin ured nam plaća sve osim puta, to je o našem trošku. Bit će nas iz Indije, Francuske, Njemačke, Ukrajine… Ta je regija poznata po kristalima, od njih i najviše zarađuju, planirani su obilasci, radionice kaligrafije, Tai Chia… Vjerujem da ću puno naučiti i jezika koje studiram, ali i o Kini. Kinezi sve više dolaze k nama, vole našu zemlju, vole kontinentalni turizam i promovirat ću i našu županiju: nosim prospekte, suvenire koje sam dobila u Županiji jer cilj mi je i promocija Hrvatske i Karlovačke županije, a poslije i druge, kineske strane, ispričala nam je Laura.

Kako joj je u Kini i što je sve naučila, doznat će i čitatelji KAportala.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest