Duga je tradicija kuhanja piva u samostanima diljem Europe, a konačno je svoje samostansko pivo dobio Franjevački samostan u Karlovcu. Sinoć su franjevci otvorili svoja vrata svim posjetiteljima kako bi uživali u njihovom pivu Fr.Ka, a promocija i degustacije trajat će do kraja Dana piva, odnosno do nedjelje, svakim danom od 19 do 22.30.
Redovničko pivo
-Od svih mogućih vrsta piva odlučili smo se za pale ale pivo, koje je karakteristično zlatno jantarske boje, mutno je zato jer nije filtrirano, pasterizirano i konzervirano, već je to čista, svježa piva, kazao nam je fra Marino Kuzminski. Podsjetio je da se duga redovnička tradicija proizvodnje piva do danas zadržala u svijetu, a najviše je izražena u Europi. Brojni pivoljupci najbolji okus pive pripisuju redovnicima, zbog jedinstvenog okusa, gorčine, boje i mirisa. Tradiciju karlovačkog redovničkog piva pokrenuo je fra Marino Kuzminski, koji je s nama podijelio priču kako je sve započelo.
– Sve je počelo kad sam bio u posjeti svojoj obitelji i prijatelju u Koprivnici. Prijatelj mi je pokazao i dao kušati jedno pivo koje on iz hobija radi za sebe. Pivo mi se svidjelo jer je drugačije od ostalih, ima miris, bogatiji okus i jednostavno sam, potaknut time odlučio započeti suradnju s njime. Također, fratar je nadodao kako franjevci u Karlovcu nemaju svoj pogon, njima se uslužno pravi pivo, a proizvode ga za svoje potrebe. Kao takvi nemaju svoju firmu i pivnicu, nego na ovakvim jednostavnim susretima s ljudima plasiraju svoje pivo, koje funkcionira na principu donacije.
Prikupljaju donacije
Naime, karlovački redovnici imaju poteškoća sa samostanskim krovištem za kojega moraju prikupiti značajnu svotu novca, a kako bi prikupili potreban novac otvorili su donacije, na kojima očekuju minimalnu donaciju od 20 kuna, nakon čega počaste ljude pivom jer su odlučili darovati nešto za samostan.
Kao i velik broj homebrewera, “kućnih pivara” i Franjevci kuhaju ale pivo, pa je takvo i Fr.Ka. Ova vrsta piva je specifična, a tajna dobrog okusa krije se u temeperaturama na kojima se slad ukomljava i kuha, koliko dugo se kuha, te u kojim se trenucima dodaje hmelj.
Vrijedni franjevci proizvode pivo tokom cijele godine, a najavljuju kako će ovakvih događaja još biti. Sljedeće druženje uz pivo u samostanskom atriju zakazano je za blagdan svetog Franje, 4. listopada.
KAportal. hr